Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 19:46

Υποδομές για ψηφιακή λειτουργία σε εργασία και εκπαίδευση

Γράφτηκε από τον
Υποδομές για ψηφιακή λειτουργία σε εργασία και εκπαίδευση

 

Το κλείσιμο των πολιτών στα σπίτια έχει αναδείξει μία σειρά από προβλήματα, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα στην παλιά τρέχουσα καθημερινότητα.

Το πρώτο και βασικό που αναδείχθηκε είναι η έλλειψη σε υποδομές για ηλεκτρονική διασύνδεση. Το Ιντερνετ στην Ελλάδα «σέρνεται» και αυτό δεν είναι καινούργιο, τώρα όμως αναδείχθηκε το πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη υποδομή. Το Ιντερνετ στα μάτια των περισσότερων πολιτών ήταν συνδεδεμένο με… χαζολόγημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γι’ αυτό και έκαναν καριέρα οι σαχλαμάρες για τη χρησιμότητα σύγχρονών δικτύων όπως το 5G. Ο «εγκλεισμός» στα σπίτια, η ανάγκη για εργασία από απόσταση, αλλά και η εκπαίδευση εξ αποστάσεως έχουν αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Ειδικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης, η έλλειψη υποδομής για τη δημιουργία ψηφιακών τάξεων για να τρέξει «σύγχρονη» και «ασύγχρονη» εκπαίδευση είναι τραγική. Οι πλατφόρμες που έχουν δοθεί από το υπουργείο για την εγγραφή μαθητών και εκπαιδευτικών είναι… για κλάματα. Η εγγραφή των χρηστών είναι ένας μικρός Γολγοθάς και μοιάζει αδύνατο να λειτουργήσουν με ταυτόχρονη είσοδο όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει τρόπος να διορθωθεί το σύστημα τις επόμενες ημέρες, αλλά όπως είναι τώρα καλό θα είναι να σταματήσουν να μιλούν για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το πολύ-πολύ να ανταλλάξουν με mails ασκήσεις και σημειώσεις για επαναληπτικά μαθήματα, κάτι που δεν συνιστά βέβαια εκπαίδευση εξ αποστάσεως.

Τη νέα σχολική χρονιά οι πλατφόρμες εκπαίδευσης σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια θα πρέπει να αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα, έτσι ώστε να ενταχθούν στην εκπαίδευση και να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της. Είναι η ώρα το εκπαιδευτικό σύστημα να μπει στην ψηφιακή εποχή και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της. Να φύγει από την εποχή του μοναδικού βιβλίου, της κάθε έδρας αυθεντίας, της παπαγαλίας και της φωτοτυπίας. Η εκπαίδευση έχει μείνει πίσω στη χρήση σύγχρονων εργαλείων, η καραντίνα ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησής της. Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην ανάπτυξη διαδικασιών και υποδομών, έτσι ώστε αυτά που σήμερα δεν λειτουργούν, αύριο να είναι αυτονόητες παροχές.


NEWSLETTER