Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 19:02

Θα λογαριαστούμε για το μέλλον που θέλουμε

Γράφτηκε από τον
Θα λογαριαστούμε για το μέλλον που θέλουμε

 

Από την αρχή της καραντίνας είχα ταχθεί υπέρ της ατομικής ευθύνης κι επιμένω. Ολοι σπίτι, και ας  τρελαινόμαστε, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Για να έχουμε την υγεία μας και να είμαστε όλοι παρόντες, όταν δοθεί το σύνθημα για ...ελευθερία, για να ξεχυθούμε στις παραλίες, για να απολαύσουμε το καλοκαίρι και όλα όσα στερούμαστε όλο αυτό το διάστημα.

Οφείλουμε να το πάρουμε απόφαση, φέτος δεν έχει Ανάσταση και Πάσχα με ψήσιμο στα χωριά και τις εξοχές. Για να έχει του χρόνου, όταν οι επιστήμονες θα έχουν βρει το φάρμακο και το εμβόλιο για τον φονικό ιό.

Η συντριπτική πλειονότητα του λαού έχει συμμορφωθεί, έχει πειθαρχήσει. Εχει αποδείξει ότι οι Ελληνες είναι υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι. Οι λίγοι Ελληναράδες δεν είναι δυνατόν να θολώσουν τη συνολική καθαρή εικόνα.

Δεν μπορώ, όμως, να δεχθώ ότι οι λίγοι ασυνείδητοι δίνουν άλλοθι και δικαιολογίες στην εξουσία και στα φερέφωνά της να μας κουνάει το δάχτυλο. Να πνίγει την κοινωνική και πολιτική ευθύνη της στους λίγους αδιάφορους και εξυπνάκηδες. Δεν μπορεί να τα κάνει όλα καλά η εξουσία και ο λαός να είναι ο αδύναμος κρίκος. Ο λαός, ο καθένας από μας είναι που με την υπευθυνότητά του δικαιώνει και καθιστά πετυχημένα τα μέτρα της κυβέρνησης. Στους πολίτες οφείλεται το μεγαλύτερο μερίδιο της θετικής εικόνας.

Η θέση μου είναι ότι τώρα μπορεί να σιωπούμε, όμως μετά τη δοκιμασία “θα λογαριαστούμε”. Και δεν θα λογαριαστούμε, για να πάρουμε ρεβάνς, να αντιπαρατεθούμε για τις εντυπώσεις, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και για κομματικές ιδεοληψίες και θέσφατα, αλλά για να στηρίξουμε την επόμενη μέρα του τόπου μας σε γερές βάσεις. Γιατί μετά τη δοκιμασία η χώρα μας -και αυτή τη φορά όλος ο πολιτισμένος κόσμος- θα είναι σε τραγική κατάσταση. Χειρότερη από τα 10 χρόνια των 3 μνημονίων.

Και τότε θα πρέπει να λογαριαστούμε για το σύστημα υγείας που θέλουμε, για τη στήριξη και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για τη στήριξη στην κοινωνία, για το μοντέλο ανάπτυξης που θα διαμορφώσουμε. Για το αν ο άνθρωπος θα είναι το επίκεντρο ή θα παραμείνει η σαθρή κυριαρχία της αγοράς, που τα... ρυθμίζει όλα.


NEWSLETTER