Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 19:43

Τα δίδακτρα δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί

Γράφτηκε από τον

Η καταγγελία «βόμβα» του πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου δείχνει το μέγεθος του λαϊκισμού, από τον οποίο γλιτώσαμε λόγω των έγκαιρων και αποτελεσματικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Για όσους δεν το κατάλαβαν, δεν γλιτώσαμε μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από τον άκρατο λαϊκισμό όλων όσοι θα χρησιμοποιούσαν την πανδημία για να βγουν από την πολιτική αφάνεια, σπεκουλάροντας στον πόνο και τη δυστυχία των πολιτών. Και δεν είναι μόνο οι διάφοροι πρώην που θα προσπαθούσαν να επωφεληθούν κουνώντας το δάχτυλο για παραλείψεις και ολιγωρίες, αλλά και πολλοί άλλοι πολιτικοί τυχοδιώκτες που θα προσπαθούσαν να καβαλήσουν το κύμα της απελπισίας υποσχόμενοι ανύπαρκτους παραδείσους.
Το να ασκεί κάποιος κριτική επισημαίνοντας λάθη και παραλείψεις αποτελεί οξυγόνο για τη δημοκρατία, ελέγχει την εξουσία και φροντίζει να διορθώνονται αστοχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γελοιότητα με την επιμόρφωση των επιστημόνων για την καταβολή 600 ευρώ. Εχει όμως μεγάλη σημασία το ποιος κουνάει το δάχτυλο, τι υποστηρίζει, σε ποιον τόνο και με ποιο ύφος. Στη νέα φάση που περνάει η χώρα, τα οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θα δώσουν χώρο για νέους λαϊκισμούς, για ακραίας μορφής υποδείξεις και καταγγελίες. Θεωρούμε ότι οι πολίτες έχουν εκπαιδευτεί πλέον και αντιλαμβάνονται ποιος ασκεί κριτική με στόχο την καλυτέρευση των πραγμάτων και ποιος απλά αντιπολιτεύεται τυφλά την πορεία της χώρας και των πολιτών. Είναι άλλο πράγμα η επισήμανση λαθών για τη διόρθωσή τους και η κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων αντιμετώπισης των προβλημάτων και άλλο η τυφλή σύγκρουση, με μοναδικό στόχο την κατάληψη της εξουσίας. Εχουμε πλέον εμπειρία από τυχοδιωκτικούς λεονταρισμούς και ανεδαφικές προτάσεις, τα δίδακτρα που πληρώθηκαν την προηγούμενη περίοδο της κρίσης δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί!