Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 14:20

Να τελειώνει το παραμύθι με τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Να τελειώνει το παραμύθι με τα σκουπίδια

Η Καλαμάτα κινδυνεύει να μείνει καλοκαιριάτικα με τα σκουπίδια στους δρόμους.

Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την υγεία των πολιτών - μάλιστα εν μέσω πανδημίας- και για την οικονομία της περιοχής. Η δημοτική αρχή και ειδικότερα ο δήμαρχος έχουν τεράστια ευθύνη γιατί άφησαν τη Μαραθόλακκα να φρακάρει. Ο δήμαρχος διαχειριζόταν προσωπικά τα σκουπίδια και τη Μαραθόλακκα επί σειρά ετών και θα έπρεπε να έχει φροντίσει να μην φτάσει η πόλη στο παρά πέντε. Δεν το έπραξε, ελπίζοντας προφανώς ότι θα δοθεί λύση με την ολοκληρωμένη διαχείριση της ΤΕΡΝΑ και τώρα τρέχει και δεν φτάνει!

Αναζητείται πλέον λύση μέσα από την επέκταση του χώρου στη Μαραθόλακκα για να αποφευχθεί η αβέβαιη λύση της μεταφοράς των σκουπιδιών σε αδειοδοτημένους χώρους εκτός νομού. Είναι προφανές ότι τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή και δύσκολα θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας έσπευσε να πάρει την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να πιέσει για την ολοκλήρωση της περιβόητης ολοκληρωμένης διαχείρισης που σέρνεται επί σειρά ετών και όλο κάπου κολλάει. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή τη φορά θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία με τις αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις, αλλά είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει μετατραπεί σε κακόγουστο σίριαλ, η ολοκλήρωση του οποίου έχει πραγματικά επείγοντα χαρακτήρα. Η Καλαμάτα ως η μεγαλύτερη πόλη αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στην κυριολεξία πάνω σε μία βόμβα σκουπιδιών.

Η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα νόμο με τον οποίον απλοποιεί τις διαδικασίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αδειοδότηση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Οφείλει να επιταχύνει με κάθε τρόπο τη διαδικασία έναρξης της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Πελοπόννησο, ακόμα και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αν χρειαστεί, για να τελειώσει αυτό το κακόγουστο αστείο. Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και το δήθεν ενδιαφέρον για το περιβάλλον θα πρέπει να τελειώσουν, μιλάμε για μία επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των πολιτών και την τοπική οικονομία. Το παραμύθι με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου να τελειώνει.

panagopg@gmail.com 


NEWSLETTER