Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020 15:30

Το αυτονόητο δεν μπορεί να αποτελεί είδηση

Το αυτονόητο δεν μπορεί να αποτελεί είδηση

 

Το πλύσιμο των πεζοδρομίων, η ανακατασκευή μιας χαλασμένης διάβασης, η αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων, το μάζεμα σκουπιδιών και βαριών αντικειμένων από τους δρόμους, δεν πρέπει να αποτελούν είδηση.

Οταν αυτά αποτελούν είδηση, τότε κάτι δεν πάει καλά σε αυτό που ονομάζουμε διαχείριση της καθημερινότητας σε ένα δήμο. Οταν επιπρόσθετα υπάρχει ανάγκη πολιτικής επικοινωνίας για να επιδειχθεί έργο, με φωτογραφίες γύρω από μια μάνικα που πλένει ένα πεζοδρόμιο, το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο. Η αποκομιδή των σκουπιδιών, το πλύσιμο πεζοδρομίων και πλατειών, το κλείσιμο της λακκούβας και η αποκατάσταση της σπασμένης πλάκας είναι σημαντικά έργα στην καθημερινότητα του πολίτη, είναι όμως τα απολύτως αυτονόητα! Είναι δηλαδή οι βασικές υποχρεώσεις ενός δημοτικού μηχανισμού που λειτουργεί στοιχειωδώς.

Τα αυτονόητα βέβαια είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές αποτελούν ζητούμενο - και αυτό είναι πρόβλημα. Οταν όμως ένας δημοτικός μηχανισμός δεν μπορεί με επάρκεια να ανταποκριθεί σε αυτή την καθημερινότητα, τότε χρειάζεται αναδιάρθρωση και επανασχεδιασμό. Και όταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι παρίστανται στην πραγματοποίηση μιας αυτονόητης εργασίας... τότε έχει χαθεί η ουσία του ρόλου τους, που είναι να διασφαλίζουν ότι η εκτέλεση αυτονόητων εργασιών αποτελεί μια πάγια διαδικασία. Η επισήμανση αυτή θεωρούμε ότι είναι αναγκαία γιατί νομίζουμε ότι έχει χαθεί το μέτρο με την επικοινωνία του αυτονόητου.

Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζεται να επιδειχθεί κινητικότητα και να υπογραμμιστεί η παρουσία έστω και με μικρές παρεμβάσεις. Υπάρχει όμως μια λεπτή γραμμή που χωρίζει το θετικό γεγονός από τη γελοιότητα. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας είναι ομιλούσα. Το πλυμένο πεζοδρόμιο, ο καθαρός κάδος και η συνολική ευταξία φαίνονται, δεν χρειάζονται φωτογραφίες και επικοινωνία. Ο πολίτης έχει ζώσα σχέση με την καθημερινότητα και αυτή είναι ιδιαίτερα δυνατή, επικοινωνιακά και πολιτικά.