Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 21:20

Ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί

Γράφτηκε από τον
Ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα όργανα της Ε.Ε. είναι εξόχως σημαντικά για τη ζωή όλων μας. Μένει βέβαια η οριστικοποίηση των αποφάσεων, αλλά όλα δείχνουν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει μορφοποιηθεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Η Ε.Ε. για πρώτη φορά στην ιστορία της προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αφενός οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και αφετέρου να παραμείνει ενωμένη και δυνατή στη νέα φάση της μάχης για την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία.
Το πρόγραμμα αποτελεί αναμφίβολα σωσίβιο για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες. Να επισημάνουμε ότι δεν μιλάμε για νέα δάνεια, αλλά για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για ένα νέο μεγάλο ΕΣΠΑ που θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον. Η χώρα θα αποκτήσει πόρους, προκειμένου να χρηματοδοτήσει δράσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στη νέα εποχή.
Η απόφαση της Ε.Ε. πολιτικά έχει τη δική της σημασία. Δικαιώνει όλους όσοι κράτησαν τη χώρα σε αυτό το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό κλαμπ προπηλακιζόμενοι και λοιδορούμενοι από τον αντιευρωπαϊκό λαϊκίστικο όχλο. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τι θα συνέβαινε σήμερα στη χώρα αν αυτή είχε αποκοπεί από την Ε.Ε. Δεν ξέρουμε αν οι Τούρκοι θα είχαν στρατόπεδο μπροστά στους Αγίους Αποστόλους της Καλαμάτας -όπως εικάζουν ορισμένοι- αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα ζούσαμε πραγματικό πόλεμο και πραγματική οικονομική εξαθλίωση.
Στο χέρι μας είναι αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο που έρχεται να το αξιοποιήσουμε ορθολογικά. Να επενδυθούν τα χρήματα σε δράσεις, οι οποίες θα δώσουν νέες δουλειές στην ψηφιακή τεχνολογία, τις νέες πηγές ενέργειας, την εκπαίδευση και την καινοτομία. Το παλιό μαζί με τις απομονωτικές θεωρίες αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι ήταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.


NEWSLETTER