Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 19:30

Ροκανίζουν άπραγοι το χρόνο

Ροκανίζουν άπραγοι το χρόνο

Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης θα πρέπει μέχρι τέλος του μήνα να γνωμοδοτήσουν σε σχέση με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Η μελέτη που έχει κατατεθεί, αφορά τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου με την παράκαμψη Μεσσήνης και Βελίκας. Στο παρελθόν τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για την παραλιακή χάραξη του ίδιου δρόμου. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να γνωμοδοτήσουν θετικά προτείνοντας τροποποιήσεις και αλλαγές. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτούν, δεν αποφασίζουν. Εγκριση δίνει το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του. Η διευκρίνιση αυτή είναι απαραίτητη γιατί αποτελεί και την ουσία του όλου ζητήματος.
Η χάραξη του δρόμου είναι κυρίως πολιτική απόφαση, για τη λήψη της οποίας συνεκτιμώνται τοπικές και επιχειρηματικές πιέσεις, κόστος απαλλοτριώσεων και κατασκευής και βέβαια συνολικό όφελος για την οικονομία και τους πολίτες. Το παράδοξο είναι ότι ενώ εδώ και πάρα πολύ καιρό διεξάγεται μία μάχη στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για τη χάραξη του δρόμου, ο αρμόδιος υπουργός δεν ξεκαθαρίζει με δημόσια τοποθέτησή του την πολιτική της κυβέρνησης. 
Οι τοπικοί παράγοντες που επισκέπτονται υπουργικό και υπηρεσιακό γραφείο στο υπουργείο Υποδομών, αναμεταδίδουν προθέσεις ανάλογα με την οπτική τους. Δεν υπάρχει όμως δημόσια, ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη απάντηση του αρμόδιου υπουργού. Η τακτική μέσω διαρροών που ακολουθείται έχουμε την αίσθηση ότι αποσκοπεί στο να ροκανίζεται ο χρόνος στη λογική "βλέποντας και κάνοντας". Το υπουργείο δηλαδή μέσα από τη διαδικασία των γνωμοδοτήσεων και των μελετών σπρώχνει το χρόνο προς τα πίσω μέχρι να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Το αίτημα πλέον είναι πάρτε μια απόφαση για τον τρόπο κατασκευής του έργου και δώστε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Η συνέχιση του θολού τοπίου είναι βέβαιο ότι οδηγεί το έργο στις καλένδες.