Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 20:27

Να μιλήσει άμεσα η κυβέρνηση για το στρατόπεδο

Γράφτηκε από τον

Εμμένει στην επαναλειτουργία του στρατοπέδου της Καλαμάτας ως κέντρου νεοσυλλέκτων ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Και με ερώτησή του καλεί τον υπουργό της κυβέρνησής του να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση, της τότε στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, το 2017, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, πιέζοντας τον υπουργό, υποστηρίζει ότι “η επιμονή στο λάθος είναι διπλό λάθος”.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. καταγράφει διάφορα επιχειρήματα για την επαναλειτουργία του στρατοπέδου, για τα οποία ξεκάθαρη εικόνα και άποψη έχει το υπουργείο, ο υπουργός και το ΓΕΣ. Και είναι αυτοί που μπορούν να απαντήσουν συγκεκριμένα και υπεύθυνα. Είναι όμως και άλλα επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε κριτική και σε σοβαρή απάντηση.
Για παράδειγμα “πάντοτε και παντού, τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων ήταν στα μετόπισθεν και αυτό εξυπηρετεί και στο ενδεχόμενο επιστράτευσης”. Τα κέντρα ήταν στα μετόπισθεν, όταν η θητεία διαρκούσε 19, 20 και 24 μήνες. Τώρα με 9 μήνες θητεία, στρατόπεδα στην Καλαμάτα, στην Πελοπόννησο και την Αθήνα είναι για ρουσφέτια και προκλητικές εξυπηρετήσεις “βυσμάτων”.
Το άλλο πάλι, πως “η παρουσία του 9ου Συντάγματος στην πόλη της Καλαμάτας, για περίπου 1,5 αιώνα, είναι συνδεδεμένη με την μεγάλη προσφορά του μεσσηνιακού λαού, στους αγώνες του έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία, με την οικονομία της τοπικής κοινωνίας, καθώς και με δύσκολες στιγμές, όπως σεισμούς, πυρκαγιές, και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα”; Αν είναι να σώσουν τον κόσμο από τα ακραία φαινόμενα οι στρατιώτες, θα πρέπει να κάνουμε από ένα στρατόπεδο σε κάθε πόλη.
Στα σοβαρά τώρα, ο υπουργός και η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει να δώσουν άμεση και ξεκάθαρη απάντηση (όχι σαν το Καλαμάτα - Ριζόμυλος), για να δούμε ποια είναι η πολιτική τους στον στρατιωτικό - αμυντικό σχεδιασμό της χώρας. Και για να δούμε τι θα γίνει με το στρατόπεδο και για το πώς βλέπουν την ανάπτυξη. Αν η κοινωνία, η πόλη, η αναβάθμιση και η ανάπτυξή της μπορούν να προσδοκούν αξιοποίηση του χώρου του. Γιατί βρίσκεται στην καλύτερη περιοχή της πόλης και μπορεί με διάφορους τρόπους να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξή της. Και εννοείται ότι δε μιλάμε για επαναλειτουργία του για να μη μας φέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στα μουλωχτά.