Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 15:04

Χαϊδεύουν τα αυτιά των ρατσιστών

Γράφτηκε από τον

Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκαλεί η παρουσία μεταναστών στα Φιλιατρά, επισημάναμε προχθές το τεράστιο πρόβλημα ρατσισμού και ξενοφοβίας που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία.

Το μίσος που ξεχειλίζει στο διαδίκτυο, σε σχόλια κάτω από αναρτήσεις που αφορούν τους μετανάστες, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Δεν ανακαλύψαμε βέβαια την Αμερική, είναι γνωστό ότι ο διχαστικός λόγος είναι κυρίαρχος, ενώ η «αλληλεγγύη των κινημάτων» δεν είναι ειλικρινής, αλλά κομματική παντιέρα ευκαιρίας. Αποτέλεσμα, να κυριαρχούν πολιτικά οι ακραίες φωνές και να φουσκώνουν τα κουφιοκέφαλα της δήθεν φυλετικής και εθνικής ανωτερότητας.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, αντί να προσεγγίσει το πρόβλημα με τη νηφαλιότητα που απαιτεί ο θεσμικός του ρόλος, έσπευσε να χαϊδέψει τα αυτιά του κυρίαρχου ρατσισμού. Οταν όμως ο δήμαρχος μιας αγροτικής περιοχής δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο των εργατικών χεριών στην τοπική οικονομία και παρασύρεται από καφενειακούς αφορισμούς, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το μέλλον αυτού του τόπου.

Αλήθεια, πώς θα μάζευαν οι αγρότες της περιοχής την παραγωγή τους; Με ποιους εργάτες; Γιατί είναι εύκολες οι εξυπνάδες αφού έχουν μαζευτεί τα καρπούζια, αλλά θα θέλαμε να ξέραμε τι θα έκαναν όλοι αν έμεναν αμάζευτα στα χωράφια. Και μην αρχίσουν κάποιοι τις ανοησίες για Ελληνες εργάτες, γιατί αυτή η διέξοδος δεν υπάρχει, ούτε οικονομικά ούτε δημογραφικά - και το ξέρουν όλοι.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, αν δεν θέλει ξένους εργάτες στην περιοχή του, να παρουσιάσει το σχέδιό του για την εποχική συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων. Αν πραγματικά νοιάζεται για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής του, θα έπρεπε σε συνεργασία με τους παραγωγούς και μέσα από τις δημοτικές δομές να έχει φροντίσει να γίνεται καταγραφή των εποχικών εργατών και να υπάρχουν ανθρώπινοι χώροι για τη φιλοξενία τους. Το πολιτικό προσωπικό πρέπει να σταματήσει να χαϊδεύει ή, ακόμα χειρότερα, να υποκινεί ρατσιστικές αντιλήψεις, και να επικεντρωθεί στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.