Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 19:09

Ο αιφνιδιασμός και οι προεκλογικές δεσμεύσεις για το στρατόπεδο

Γράφτηκε από τον
Ο αιφνιδιασμός και οι προεκλογικές δεσμεύσεις για το στρατόπεδο

Μας αιφνιδίασε όλους ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Σε συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο συζήτησε για την αξιοποίηση μέρους του στρατοπέδου της πόλης. Πληροφόρησε, μάλιστα, ότι ο υπουργός έδειξε θετική διάθεση, υπό προϋποθέσεις.

“Συζητήσαμε για την αξιοποίηση μέρους του στρατοπέδου χωρίς να επηρεάζει τη στρατιωτική λειτουργία του” είπε ο δήμαρχος κι ενημέρωσε: “Ο υπουργός ήταν θετικός, εφόσον καταθέσουμε μια τεχνικοοικονομική πρόταση που θα αποδεικνύει ότι είναι προς όφελος της πόλης, πολιτιστικά, τουριστικά, ό,τι εμείς επιλέξουμε. Θα στηρίξει την πρωτοβουλία μας και θα προτείνει στο ΤΕΘΑ να παραχωρηθεί χώρος στο Δήμο Καλαμάτας, όσος χρειαστεί”.

Αλήθεια, για πόσο μέρος από τα 220 συνολικά στρέμματα συζητάμε; Και τι είδους αξιοποίηση προσδοκά ο δήμαρχος; Τι έχει στο μυαλό του;

Επειδή το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου είναι πολύ σοβαρό και καθοριστικό για την Καλαμάτα και την ανάπτυξή της, ο δήμαρχος οφείλει να κινηθεί με άλλο τρόπο. Αν θέλει να ανοίξει τέτοιο θέμα, οφείλει να το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ξεκινήσει τη διαβούλευση, ώστε να επιλεγούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την αξιοποίηση ενός πολύ σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της περιοχής. Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε συζήτηση, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Πολιτεία τι θα κάνει με το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Να αποφασίσει και να ανακοινώσει αν σκοπεύει να κρατήσει μέρος του στρατοπέδου για στρατιωτική χρήση. Και να αναπτυχθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Πολιτείας και δήμου (τοπικής κοινωνίας), για την αξιοποίηση του χώρου. Γιατί μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί όλος ο χώρος και όχι μέρος του.

Με αιφνιδιασμούς και πρόχειρες και αποσπασματικές προσεγγίσεις η υπόθεση της αξιοποίησης του στρατοπέδου δεν θα ωφελήσει την πόλη, την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Θα θυμίσω ότι παρόμοια κίνηση αιφνιδιασμού για το στρατόπεδο είχε κάνει ο δήμαρχος στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, λίγο καιρό αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του. Τότε είχε στείλει επιστολή στον υπουργό και υποστήριζε πως “είναι αναγκαία η διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα για στρατιωτικούς σκοπούς και μόνο”. Με εκείνη την επιστολή του ο δήμαρχος είχε τρέξει να προλάβει τις φήμες που ήθελαν τότε το στρατόπεδο της πόλης να φιλοξενεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Αν είναι να λειτουργούμε αιφνιδιαστικά, πρόχειρα και αποσπασματικά για να γλιτώσουμε από τους πρόσφυγες, επειδή δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση, δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στον τόπο μας.

Κλείνοντας, θα θυμίσω ότι ο Θαν. Βασιλόπουλος, προεκλογικά, σε ερώτησή μας προς όλους τους υποψηφίους δημάρχους για την αξιοποίηση των 220 στρεμμάτων του στρατοπέδου, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων: “Παρότι δεν αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Καλαμάτας, πρόθεσή μας είναι η διεκδίκηση της παραχώρησής του, μέσω ειδικού πρωτοκόλλου με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προς το δήμο μας. Εφόσον προκύψει αυτό, τότε οφείλουμε να τον διαχειριστούμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα. Θα πρέπει να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση τόσο στους φορείς όσο και στους δημότες της πόλης, ώστε από τις ζυμώσεις και τις συζητήσεις να αναδειχθούν οι βέλτιστες επιλογές”.

Ηρθε η ώρα οι προεκλογικές αναφορές και δεσμεύσεις να τηρηθούν.


NEWSLETTER