Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 19:02

Οι δρόμοι που έπρεπε να είχαν γίνει χθες

Γράφτηκε από τον
Οι δρόμοι που έπρεπε να είχαν γίνει χθες

Η κυκλοφορία στους σημαντικούς δρόμους της Μεσσηνίας τούτη την περίοδο, η μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση της οδικής ασφάλειας στον τόπο μας.

Καταδεικνύει πως ο νομός μας υστερεί δραματικά σε αξιοπρεπείς οδικούς άξονες και η εικόνα του φέρνει περισσότερο σε τριτοκοσμική χώρα, παρά σε ευρωπαϊκή.

Υπενθυμίζει ότι είναι ντροπή να μην έχουν αξιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα εκείνα των παχιών αγελάδων και της αφθονίας, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης που δόθηκαν στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εικόνα στο δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος φωνάζει ότι το έργο βελτίωσης και αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου έπρεπε να έχει γίνει χθες. Και για να μην παρεξηγηθώ, ας είχε γίνει βρε αδελφέ ο παραλιακός δρόμος, αυτός που ήταν όνειρο χρόνων και υποτίθεται πως ήταν μελετητικά ώριμος.

Και μιλάμε για τον δρόμο εισόδου στη Μεσσηνία για τους επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα, που φθάνουν στον τόπο μας με τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα”. Για την πρώτη εικόνα που βλέπει και την πρώτη εντύπωση που σχηματίζει ο επισκέπτης, ο οποίος προσγειώνεται στο διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας από τις χώρες της Ευρώπης και του ανεπτυγμένου κόσμου.

Κινούμενος προς την Πυλία και τη Δυτική Μεσσηνία διαπιστώνει ότι θα πρέπει να κάνει μεγάλη υπομονή και να δείξει ψυχραιμία, για να φθάσει σώος στον τόπο των διακοπών του και ας καθυστερήσει.

Σήμερα, λοιπόν, πρέπει να κινηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και της επόμενης φάσης του διαγωνισμού με ΣΔΙΤ για την επιλογή του αναδόχου και την κατασκευή του οδικού άξονα μέχρι την Πύλο και τη Μεθώνη. Κάθε καθυστέρηση ή ολιγωρία είναι απαράδεκτη κι εγκληματική, μαχαιριά στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.

Το ίδιο ισχύει και για το δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη. Επιτέλους, πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το Τζάνε - Καλαμάκι και να δρομολογηθεί ουσιαστική βελτίωση και σε άλλα τμήματα. Παρόμοιες κινήσεις επιτάχυνσης οφείλει να κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για όλους τους δρόμους που έχει δρομολογήσει: Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα και Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και παράκαμψη Κάμπου - Σταυροπηγίου στο δρόμο της Μάνης. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις.


NEWSLETTER