Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 19:01

Λύση τώρα για τους γιατρούς στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Λύση τώρα για τους γιατρούς στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι σοβαρό, κρίσιμο για τον τόπο μας, ανεξάρτητα από την ιδεολογική σκοπιά που το βλέπει ο καθένας.

Πέρα από τις πολιτικές πεποιθήσεις μας, όλοι αποδεχόμαστε τη μείζονα σημασία της, καθώς αφορά τη διασφάλιση της υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ιδιαίτερα τώρα την πρωτόγνωρη περίοδο του κορονοϊού, η δημόσια υγεία, ακόμα και για τους αμφισβητίες της, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ολοι θυμόμαστε ότι οι γιατροί στην πρώτη κρίσιμη φάση της πανδημίας έγιναν οι ήρωές μας, οι άνθρωποι που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, που αδιαφόρησαν για την προσωπική τους υγεία και έβαλαν πάνω απ’ όλα τη σωτηρία των συνανθρώπων τους.

Για το λόγο αυτό η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει το έργο των γιατρών και να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας. Ολα αυτά, όμως, στη θεωρία, γιατί στην πράξη οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας είναι τέτοιες οι ελλείψεις που υπάρχουν κίνδυνοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τελευταία ενημερωθήκαμε ότι σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι μόνο σε περιφερειακές μονάδες.

Χωρίς σημαντικές ειδικότητες γιατρών, όπως είναι ο ακτινολόγος και ο καρδιολόγος κυρίως, αλλά και ο γυναικολόγος, λειτουργεί εδώ και μεγάλο διάστημα το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) Καλαμάτας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, να επιβαρύνεται η λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας και να μην αξιοποιείται ο αξιόλογος εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας. Το κυριότερο είναι ότι ένας πολίτης στη Μεσσηνία δεν μπορεί να βγάλει πιστοποιητικό υγείας, καθώς χρειάζεται γνωμάτευση από δημόσιο ίδρυμα. Και όλα αυτά το 2020 και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης του κορονοϊού.

Οι πολιτικές δυνάμεις της Μεσσηνίας, οι βουλευτές πέρα από κόμματα, όπως και ο Δήμος Καλαμάτας οφείλουν να δράσουν. Να τονίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει λύση τώρα, όχι αύριο.

Η κατάσταση προσβάλλει τον πολιτικό κόσμο του νομού και μόνο τιμή δεν περιποιεί στην κυβέρνηση. Αν η δημόσια υγεία είναι αγαθό και η προστασία της ανθρώπινης ζωής προτεραιότητα, οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ολιγωρία είναι εγκληματική.


NEWSLETTER