Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 19:02

Το Βατερλό των ανούσιων ψηφισμάτων

Το Βατερλό των ανούσιων ψηφισμάτων

Η λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων αλλά και του περιφερειακού μετατρέπονται σταδιακά από βουλευόμενα όργανα που αποφασίζουν για τα τοπικά ζητήματα σε φορείς έκδοσης ψηφισμάτων για κάθε πιθανό και απίθανο ζήτημα.

Με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου στα συμβούλια υπάρχει ένα μωσαϊκό παρατάξεων και προσώπων, τα οποία ενοποιούνται εύκολα σε ανέξοδες καταγγελίες και σε βολικές αρνήσεις. Η έκδοση ψηφισμάτων αποτελεί μία μεταπολιτευτική πρακτική που δοκιμάστηκε και απέτυχε στα φοιτητικά αμφιθέατρα, τα οποία σταδιακά άδειασαν και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από εκδρομές στη Μύκονο!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας λίγο πριν αποφασίσουν για την έκδοση ψηφίσματος σε σχέση με τα αρχαία της Υπαπαντής, συζητούσαν για την έκδοση ψηφίσματος σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή για τις συγκεντρώσεις! Αντιλαμβάνεται ο καθένας το πόσο σημαντικό και σοβαρό είναι το να εκδίδεται ένα ψήφισμα σε σχέση με νόμους που έχουν ψηφιστεί πρόσφατα από τη Βουλή και αφορούν σε ζητήματα τα οποία έχουν απαντηθεί από το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Οταν η μικροκομματική στόχευση μεταφέρεται στα αυτοδιοικητικά συμβούλια είναι αυτονόητο ότι δημιουργούνται κομματικές στοιχίσεις και σηκώνονται διαχωριστικοί φράχτες που αποτυπώνονται στη συνέχεια και στα τοπικά ζητήματα.

Η βιαστική και ανορθόδοξη, από την πλευρά των μειοψηφιών, εισαγωγή του ζητήματος των αρχαίων της Υπαπαντής στο Δημοτικό Συμβούλιο ως αίτημα έκδοσης ψηφίσματος, δημιούργησε το πεδίο για μία εύκολη νίκη της δημοτικής αρχής. Η επανεισαγωγή του θέματος στο Συμβούλιο δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και τη βαρύτητα που θα είχε αν το θέμα επανεξεταζόταν από μηδενική βάση. Υπάρχει μια ψηφοφορία που δημιουργεί αποτέλεσμα, πάνω στο οποίο μπορεί πλέον να πατήσει όποιος θέλει να κλείσει το ζήτημα σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι όταν σοβαρά ζητήματα χρησιμοποιούνται για να επιδειχθεί αντιπολιτευτική δυναμική, συνήθως χάνεται η ουσία και επιτυγχάνεται το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.