Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 20:47

Η εκπαίδευση δεν χρειάζεται κομματικούς μασκοφόρους   

Γράφτηκε από τον

 

Τα σχολεία θα ανοίξουν με μοναδικό μέτρο προστασίας τη χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί θεωρούν ότι η χρήση μάσκας αποτελεί σημαντικό μέτρο, το οποίο στη συγκεκριμένη φάση είναι αρκετό για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους. Υπάρχουν βεβαίως πολλές φωνές από εκπαιδευτικούς και κόμματα οι οποίες διατυπώνουν το αίτημα της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Η μείωση των μαθητών ανά τάξη    προϋποθέτει την πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών, αλλά και την εξεύρεση εκατοντάδων νέων σχολικών αιθουσών και του αντίστοιχου εξοπλισμού. Αίτημα δηλαδή υψηλού οικονομικού κόστους, αλλά και ελάχιστου οφέλους σε σχέση με τον κορονοϊό, όπως υπογραμμίστηκε με έμφαση από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο μόνος τρόπος για να μην κολλήσει κάποιος είναι να μείνει στο σπίτι του και να ξαναβγεί όταν θα υπάρχει διαθέσιμο το εμβόλιο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, οπότε το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας εμπεριέχει τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας. Ακόμα και να διοριστεί ένας καθηγητής για κάθε μαθητή, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Μια λύση αρκετά ασφαλής στην εκπαίδευση είναι η εξ αποστάσεως σύγχρονη διδασκαλία, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι για χρήση αν ξεφύγει η κατάσταση - και αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική.

Η χρήση μάσκας δεν είναι βεβαίως ένα εύκολο μέτρο στην εφαρμογή, γι’ αυτό και στα σχολεία θα υπάρξει μια δύσκολη περίοδος. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς χρειάζεται το επόμενο διάστημα να συνεργαστούν προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και κάθε είδους παρατράγουδα. Είναι ανάγκη δηλαδή να περάσουμε από τις θεωρίες του τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα ιδεατό περιβάλλον, στο να δουν όλοι τι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Οι κομματικές προσεγγίσεις και οι αφορισμοί από συλλόγους-σφραγίδες δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό πέρα από την αναπαραγωγή συνθημάτων και αδιεξόδων. Η εκπαίδευση δεν χρειάζεται κομματικούς μασκοφόρους, αλλά συνεργασία σε μια δύσκολη περίοδο.