Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 17:56

Να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους

Να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους

Για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας “η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο δήμο, αλλά έχουμε υποχρέωση να βοηθάμε, να πιέζουμε”.

Αυτό απάντησε -και τυπικά έχει δίκιο- ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην ειδική συνεδρίαση ελέγχου της δημοτικής αρχής, απαντώντας στον σύμβουλο - γιατρό Γιώργο Σωφρονά.
Απλά θα υπενθυμίσω δύο πράγματα για την προβληματική κατάσταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας:
Το πρώτο, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας, γιατρός στο νοσοκομείο Ζαχαρίας Χουσιανίτης τόνισε ότι “ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, το ΕΣΥ νοσεί. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση από την Πολιτεία. Στην τελευταία προκήρυξη του υπουργείου Υγείας προκηρύχθηκαν 400 νέες θέσεις, από τις οποίες για το Νοσοκομείο Καλαμάτας δόθηκαν μόνο 3 θέσεις, 2 για παθολόγους και 1 για καρδιολόγο”.
Η ταμίας του σωματείου Χρ. Μάλλιου σημείωσε ότι “δεν έγινε ούτε μία επιπλέον πρόσληψη για να μπορέσει να υποστηριχθεί η λειτουργία του νοσοκομείου ως νοσοκομείου Covid. Την κλινική Covid την υποστηρίζουν 4 γιατροί, από τους οποίους μόνο ο ένας είναι μόνιμος”.
Το δεύτερο, στις 4 Μαρτίου, πριν την πανδημία του κορονοϊού, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας Εφη Γεωργιοπούλου, επικεφαλής και άλλων γιατρών - μελών του Δ.Σ. του σωματείου, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, τους δήμους της Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους τοπικούς φορείς να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη στην Περιφέρεια, με νοσοκομεία σε κάθε νομό και με κλινικές που θα λειτουργούν μόνο αν είναι πλήρως στελεχωμένες. Παρατήρησε πως η υποστελέχωση έχει ως συνέπεια την υπερεργασία των γιατρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικά σφάλματα και αυτά να προκαλέσουν θανάτους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πριν το τέλος της συζήτησης η πρόεδρος επεσήμανε ότι “είναι ώρα να κάνουμε αλλαγές. Πρέπει να πάρετε το θέμα της υγείας στα χέρια σας. Ο καθένας σοβαρά χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να φτιάξουμε νοσοκομεία όμορα με κλινικές στελεχωμένες”.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι ο δήμος θα υποστηρίξει τις προτάσεις και διεκδικήσεις τους κι επεσήμανε πως “θέλουμε το νοσοκομείο να έχει ουσία προς όφελος των συμπολιτών μας”.
Χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι τοπικοί φορείς οφείλουν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της προέδρου και να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους.