Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 22:09

Τα σκουπίδια στις πόλεις του εξωτερικού και η ΜΟΛΑΚ

Τα σκουπίδια στις πόλεις του εξωτερικού και η ΜΟΛΑΚ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για μια ακόμα φορά η Μαραθόλακκα στον Ταϋγετο, όπου ο Δήμος Καλαμάτας υλοποιεί προβληματική προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα, γιατί τα χιλιάδες δέματα από τα επεξεργασμένα σκουπίδια αυξάνονται συνεχώς και ο νέος πρόσθετος χώρος που εγκρίθηκε χθες, δεν θα αντέξει πάνω από 6 με 8 μήνες.
Αν το κράτος μας λειτουργούσε στοιχειωδώς, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Γιατί παρόλα τα εγκλήματα που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια, θα έπρεπε μέσα στο 2020 ή στις αρχές του 2021 να λειτουργεί η ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. Ομως, είναι τέτοια και τόσα τα εγκλήματα που η Ευρωπαϊκή Ενωση αμφισβητεί σοβαρά όλα αυτά που έχουν γίνει με τον διαγωνισμό και η ολοκληρωμένη διαχείριση βρίσκεται στον αέρα. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει, ενώ αν η Ε.Ε. απορρίψει τα 68 εκ. ευρώ που προβλεπόταν να χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη διαχείριση, θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.
Η εξέλιξη αυτή είναι μια απάντηση σε αυτούς που μας εγκαλούσαν, όταν από την αρχή της διενέργειας του διαγωνισμού, με τους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής Τατούλη εκφράζαμε ενστάσεις και αντιρρήσεις. Είτε με την ιδιωτική χωροθέτηση και τους χώρους που επελέγησαν, είτε με την αδιαφάνεια για τη διαλογή στην πηγή και το ...κίνητρο για τιμωρία στο διαχωρισμό σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων.
Κι επειδή το σημείωμά μας ξεκίνησε με τη Μαραθόλακκα, οφείλουμε να σταθούμε και στο άλλο έγκλημα της προσωρινής διαχείρισης με τον αποκλεισμό της ΜΟΛΑΚ και τη μονιμοποίηση της Μαραθόλακκας. Η ΜΟΛΑΚ με τον εκσυγχρονισμό της θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα, φιλικότερα περιβαλλοντικά και φθηνότερα οικονομικά τα απορρίμματα του δήμου. Τονίστηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή ότι στις πόλεις του εξωτερικού τα εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καμία αντίδραση.
Στην περίπτωσή μας η ΜΟΛΑΚ μόνο στο κέντρο της Καλαμάτας δε βρισκόταν και αποκλείστηκε για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι έχοντες την εξουσία μέτρησαν το πολιτικό κόστος και μονιμοποίησαν το έγκλημα της Μαραθόλακκας, γιατί οι αντιδράσεις ήταν λιγότερες. Τώρα αν στον τόπο μας ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη, γιατί υπηρεσίες δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη νομιμοποίηση των εγκλημάτων. Απλά επιβεβαιώνεται γιατί γίνονται τα εγκλήματα.