Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 13:42

Γρίφος για δυνατούς λύτες η λειτουργία των ΜΕΘ

Γράφτηκε από τον
Γρίφος για δυνατούς λύτες η λειτουργία των ΜΕΘ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σε όλη τη χώρα ο αγώνας κατά του κορονοϊού, με βασικό “πεδίο μάχης” τα νοσοκομεία. Εκεί, όπου καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές μάχονται τον κορονοϊό με αντίπαλο το χρόνο και τη σωματική κούραση. 

Η συζήτηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνεται αυτή η μάχη, είναι μεγάλη. Ουσιαστικά οι ακραίες συνθήκες που έφερε μαζί της η πανδημία, ανέδειξαν σε πολλαπλάσιο βαθμό προβλήματα και ελλείψεις, που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και πολλά χρόνια. Πώς είναι δυνατόν όμως, όταν υπάρχουν εντοπισμένες αρρυθμίες σε κανονικές περιόδους, να μην προκύψουν ζητήματα, όταν σε συνθήκες Covid-19 οι “μηχανές” πρέπει να δουλέψουν στο φουλ;
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας καλούνται (κάποιοι εξ αυτών οικειοθελώς) χειρουργοί και καρδιολόγοι να στελεχώσουν τη ΜΕΘ Covid-19, οι οποίοι “λόγω της μη εξειδίκευσής τους στην Εντατική Θεραπεία, θα συμμετέχουν στις εργασίες της ΜΕΘ, η οποία θα είναι διασυνδεόμενη με τη ΜΕΘ Covid-19, σε τακτικό πρωινό ωράριο και θα τελούν εφημερίες κατόπιν συνεννόησης και στο Χειρουργικό Τμήμα, στο οποίο ανήκουν και θα μετακινηθούν πλήρως στη ΜΕΘ Covid-19, όταν κριθεί αναγκαία η λειτουργία της”.
Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει μία συζήτηση στις τάξεις των υγειονομικών στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, κυρίως για το πώς μπορεί να λειτουργήσει όλο αυτό τόσο ως προς τη ΜΕΘ όσο και ως προς την τακτική λειτουργία των άλλων κλινικών, παρά το γεγονός ότι τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά είναι μειωμένα λόγω της όλης κατάστασης.
Μιλώντας προ ημερών με γιατρούς από το Νοσοκομείο Καλαμάτας εκφράστηκαν κάποιοι προβληματισμοί, κυρίως για το πώς μπορούν να καλούνται να συνδράμουν στη λειτουργία της ΜΕΘ Covid-19 γιατροί μη εξειδικευμένοι στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όταν η εν λόγω εξειδίκευση απαιτεί διετή εκπαίδευση, η οποία μάλιστα δεν δίνεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Από την άλλη, υπάρχει και το ερώτημα εάν τελικά επαρκούν όλοι οι εντατικολόγοι της χώρας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, που έχει “γεννήσει” η πανδημία. Κάτι που περιπλέκει την κατάσταση και κάνει τον... γρίφο για ακόμα δυνατότερους λύτες.
Το θέμα της επαρκούς στελέχωσης των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι ξεκάθαρα ένα μεγάλο ζήτημα κοινωνικής φύσεως, το οποίο όμως απαιτεί πολιτική λύση και αρμόδια για αυτό είναι η εκάστοτε πολιτική εξουσία. Ο χώρος της υγείας πάντως δεν ενδείκνυται γενικά για ακραία πολιτική αντιπαράθεση, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας.
Οσον αφορά την περίπτωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καλό θα ήταν να υπάρξουν επίσημες τοποθετήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφορικά με το εάν αυτές οι μετακινήσεις θα δημιουργήσουν αρρυθμίες στη λειτουργία κλινικών, ώστε να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να είναι σαφές ότι όλοι παραμένουν ετοιμοπόλεμοι μπροστά στο μέτωπο της πανδημίας, που έχει σίγουρα πολύμηνη συνέχεια.


NEWSLETTER