Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 17:10

Είναι απλώς ανοησία   

Γράφτηκε από τον

Ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς έκανε το αυτονόητο. Ζήτησε να αποχωρήσει από την εκκλησία αυτός που δεν τηρούσε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των συνανθρώπων του.

Αυτό επιβάλλει η κοινή λογική αλλά και ο νόμος λειτουργίας των εκκλησιών. Η απολύτως σωστή κίνηση του αρχιμανδρίτη όμως, εκτός από τα θετικά σχόλια, δέχτηκε, ειδικά στα social media, έναν καταιγισμό επιθέσεων με αρνητικές τοποθετήσεις, που ξεκινούσαν από το δήθεν ύφος και έφταναν σε θεολογικές αρλούμπες. Πίσω από τις επιθέσεις είναι φανερό ότι υπάρχει άρνηση της πραγματικότητας, και κυρίως ενόχληση που ένας συντηρητικός θεσμός όπως η εκκλησία δεν ακολουθεί το δρόμο της συνωμοσιολογίας, αλλά της επιστήμης. Δεν επιλέγει δηλαδή το σκοτάδι της άγνοιας, αλλά το φως της αλήθειας – και αυτό ενοχλεί.
Οι ψεκασμένες ανοησίες κατά του κορονοϊού είναι πολύ περισσότερες από όσες εκφράζονται ευθέως, και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς όταν με αφορμή διάφορα περιστατικά ξεδιπλώνεται η «επιχειρηματολογία». Η συνωμοσιολογία και ο ανορθολογισμός κάνουν πάρτι στο διαδίκτυο, μιας και πάρα πολλοί συμπολίτες μας πέφτουν θύματα της… αντισυστημικής ενημέρωσης. Το να είσαι «ψαγμένος» όμως απαιτεί βαθιά γνώση και μελέτη του αντικειμένου, όχι αυτό που διακινεί ο κουμπάρος της κουμπάρας, που είχε ένα γνωστό που του αποκάλυψε τη συνωμοσία δείχνοντας το φως το αληθινό… της τύφλας του της μαύρης! Ειδήσεις δεν είναι αυτά που διακινούνται σε κάτι απίθανες ιστοσελίδες, μέσα από τις οποίες ψαρεύουν θύματα διάφοροι επιτήδειοι για να τους πουλήσουν αλοιφές που βγάζουν μαλλιά, παρότι οι πωλητές παραμένουν καραφλοί!
Εμβόλια για τον κορονοϊό και για μια σειρά άλλες ασθένειες έχουν βγει, αλλά δυστυχώς εμβόλιο για την ανοησία δεν υπάρχει. Ο διάλογος με τον ανόητο είναι δύσκολος, αλλά είναι αναγκαίος για να μπορέσουν η κοινωνία και η οικονομία να προχωρήσουν. Η άρνηση στην ύπαρξη του κορονοϊού και στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού δεν είναι άποψη, είναι ανοησία, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.