Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 17:50

Νέα εποχή σε εμπόριο και εκπαίδευση

Νέα εποχή σε εμπόριο και εκπαίδευση

Η κυβέρνηση δεν άνοιξε τα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά προτίμησε να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Η πίεση των εμπόρων και η ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας μετρήθηκαν ως σημαντικότερα από τη διά ζώσης διδασκαλία των παιδιών. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση κρίνεται προφανώς ικανοποιητική, και για το λόγο αυτό συνεχίζεται μερικές εβδομάδες ακόμα. Η έλλειψη ισχυρών αντιδράσεων από εκπαιδευτικούς και γονείς επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι μικρές επιχειρήσεις είχαν φτάσει στα όριά τους και το ζέσταμα των ταμείων τους ήταν όντως ζήτημα επιβίωσης για πάρα πολλές από αυτές. 

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό επιδημιολογικό ρίσκο. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν το άνοιγμα θα είναι προσωρινό ή θα υπάρξει    πισωγύρισμα. Το σίγουρο είναι ότι με τον κορονοϊό δεν έχουμε ακόμα ξεμπλέξει – και αυτό καλό θα είναι να το έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Βέβαια αργά ή γρήγορα, και πάντως μέχρι το καλοκαίρι, η περιπέτεια αυτή θα έχει τελειώσει. Η επόμενη μέρα θα είναι όμως διαφορετική. Η καραντίνα έβαλε στη ζωή των πολιτών την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά και τις εξ αποστάσεως αγορές. Αυτά που με γρήγορο τρόπο έγιναν αυτή την περίοδο είναι σίγουρο ότι θα μείνουν στο μέλλον.
Τα σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα που έκλεισαν λόγω παγετού γύρισαν αμέσως στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα μαθήματα που στο μέλλον για οποιονδήποτε λόγο δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν διά ζώσης θα γίνονται εξ αποστάσεως. Από την άλλη, οι πολίτες δεν έμαθαν μόνο ότι μπορούν να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια από το διαδίκτυο, αλλά και πώς μπορούν να συγκρίνουν τιμές. Ο ανταγωνισμός στο εμπόριο δεν θα αφορά πλέον μόνο το διπλανό μαγαζί, αλλά το παγκόσμιο χωριό. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις ταχυμεταφορές θα αποκατασταθούν και η αγορά θα αποκτήσει μια νέα ισορροπία. Είναι πλέον φανερό ότι μετά από αυτή την πανδημία τίποτα δεν θα είναι ίδιο – κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι, και κυρίως οι άνθρωποι της αγοράς.