Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 22:06

Διαδικτυακές καρναβαλικές καρικατούρες

Γράφτηκε από τον
Διαδικτυακές καρναβαλικές καρικατούρες

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Με τα καρναβάλια, τις πολύχρωμες μέρες και νύχτες δεν είχαμε και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η ενίσχυση δράσεων ψυχαγωγικού χαρακτήρα και τόνωσης της αγοράς προκαλεί πρόβλημα μόνο στη μιζέρια και τις αντιλήψεις ενός ξεπερασμένοσυ  πολιτικού ορθολογισμού που υπάρχει και τρέφεται μόνο μέσα από τη... μίρλα και την καταστροφολογία. Ο λαός -ή ο «λαουτζίκος» κατά τους υπεράνω- και πανηγύρια θέλει και καρναβάλια και ευκαιρία για βόλτα, προκειμένου να διασκεδάσει και να ξεφύγει, και αυτό δεν είναι κακό.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το Καλαματιανό Καρναβάλι είχαμε επαινέσει και  υποστηρίξει τη συγκεκριμένη δράση, γιατί αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ύπαρξής της σε μια περιοχή που αποτελεί προορισμό τριημέρου, αλλά έχει και το ντόπιο δυναμικό να την στηρίξει. Δεν μπορούμε όμως να αντιληφθούμε σε τι χρησιμεύουν τα φετινά διαδικτυακά καρναβάλια. Θα προσφέρουν διασκέδαση; Θα φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά; Θα λειτουργήσουν τονωτικά στην τοπική αγορά και στα μαγαζιά που είναι κλειστά; Προφανώς τίποτα από όλα αυτά και δεν θα συμβεί. Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας σωστά επισημαίνει το παράδοξο με το διαδικτυακό καρναβάλι και ορθά μεταθέτει τη συμβολή του για ένα λαμπρότερο καρναβάλι του χρόνου.

Τα φετινά διαδικτυακά καρναβάλια στην Καλαμάτα δεν νομίζουμε ότι προσφέρουν τίποτα και σε κανέναν. Εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα για να έχουν ουσία θα πρέπει να αφορούν τους πολίτες, οι οποίοι να μπορούν να χορέψουν και να διασκεδάσουν ελεύθεροι από φόβους και καταναγκασμούς. Στις παρούσες συνθήκες αυτό δεν μπορεί να συμβεί, ούτε μπορεί να υποκατασταθεί από μια οθόνη. Στο Δήμο Καλαμάτας προφανώς επικράτησαν οι απόψεις ότι «πρέπει κάτι να κάνουμε για να μη χαθεί το νήμα των εκδηλώσεων», υπάρχει όμως ο κίνδυνος να χαθεί το μέτρο και να γελοιοποιηθεί η όλη διαδικασία. Το καρναβάλι υπάρχει μόνο μέσα από την επαφή και τη συμμετοχή, διαφορετικά είναι μια καρικατούρα που απλώς σπαταλά πόρους και παράγει γελοιότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER