Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 18:15

Η εμβληματική επένδυση στο Κάστρο της Μεθώνης

Η εμβληματική επένδυση στο Κάστρο της Μεθώνης

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η προγραμματική σύμβαση εκπόνησης μελέτης για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Κάστρου της Μεθώνης αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αν όντως επιβεβαιωθούν οι υποσχέσεις της υπουργού Πολιτισμού, και η χρηματοδότηση του Κάστρου της Μεθώνης ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και πραγματοποιηθεί η ανάδειξή του σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, θα πρόκειται για ένα εμβληματικό αναπτυξιακό έργο.

Τα Κάστρα Μεθώνης, Κορώνης, Πύλου, τα ανάκτορα του Νέστορα και η Αρχαία Μεσσήνη αποτελούν τα πιο σημαντικά επισκέψιμα μνημεία της περιοχής, και σε αυτά θα πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον όλων των παραγόντων. Η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης της Αρχαίας Μεσσήνης με το δρόμο Μεσσήνη - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και η σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο από τον κόμβο Αρφαρών, αποτελούν τον ένα πυλώνα σημαντικής παρέμβασης που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Η ανάδειξη των κάστρων της Πυλίας αποτελεί την άλλη σημαντική παρέμβαση. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα επισκέψιμο ελκυστικό πακέτο για την περιοχή.

Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Οι επισκέπτες επιζητούν εμπειρίες με ταξίδια στο χρόνο και στον πολιτισμό της κάθε περιοχής. Η Μεσσηνία έχει μνημεία που μπορούν να αποτελέσουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων ανταποδίδει πόρους και φέρνει πλούτο στην περιοχή. Η στοχευμένη διοχέτευση των πόρων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται με κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία ένα από αυτά τα μνημεία, είναι η ορθή πολιτική.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρίσκεται στο στόχαστρο ισοπεδωτικής κριτικής την τελευταία περίοδο, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για σημαντικά έργα της Μεσσηνίας – και αυτό οφείλει η περιοχή να της το αναγνωρίσει. Σε τελική ανάλυση, στην πολιτική έχει αξία αυτό που ο καθένας αφήνει πίσω του, και πολλοί από αυτούς που σηκώνουν το δάχτυλο για να δείξουν τα λάθη των άλλων δεν έχουν να δείξουν ούτε ένα δικό τους επίτευγμα.