Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 22:54

Κούρασαν ακόμα και ως κωμικό θέαμα 

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μετατράπηκε για μία ακόμη φορά σε παιχνίδι εντυπώσεων. Οι μειοψηφίες, που συνασπισμένες αποτελούν πλειοψηφία, επέμεναν να συζητηθεί για μία ακόμη φορά το θέμα του εορτασμού του 1821. Η πλειοψηφία που είναι μειοψηφία στο συμβούλιο διαφωνώντας με τη συζήτηση του θέματος αποχώρησε. Οι μειοψηφίες, αφού καταδίκασαν την πλειοψηφία και την περιφερειακή αρχή, αποχώρησαν και αυτές. Η πλειοψηφία όμως επέστρεψε, είχε απαρτία και συνέχισε τη συνεδρίαση με τα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διάταξης! Όλο αυτό είναι εμφανώς κωμικό και δείχνει σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια το πόσο προβληματική είναι η λειτουργία οργάνων όπου δεν υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία και μειοψηφία.

Έχουμε κι άλλη φορά αναφερθεί στο πρόβλημα που υπάρχει με την έκδοση ψηφισμάτων στα όργανα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του διπλού εκλογικού συστήματος. Ο ευκαιριακός συνασπισμός όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πίσω από ένα κείμενο είναι εύκολος, αλλά είναι ταυτόχρονα χαμένος χρόνος. Με τις αλλαγές του νόμου τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης δεν έχουν πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες και έχουν μετατραπεί σε χώρους κατάλληλους για θέατρο του παραλόγου και άσκηση… πολιτικής εντυπώσεων. Αν δεν είχε αλλάξει ο νόμος είναι βέβαιο ότι θα είχαν προκύψει συνασπισμοί εξουσίας με μεταγραφές και προσχωρήσεις μιας και κάθε δημοτική ή περιφερειακή αρχή μπορεί να δελεάσει με ισχυρά όπλα. 

Η αλλαγή του νόμου που έχει οδηγήσει σε αυτές τις καρικατούρες συλλογικών οργάνων είναι επιβεβλημένη. Το κακό είναι ότι επιστρέφουμε στη χειρότερη εκδοχή του παλιού συστήματος, σε πανίσχυρες δηλαδή πλειοψηφίες που δεν θα αφήνουν να ανασάνει καμία διαφορετική άποψη ή προσέγγιση ενός θέματος. Από το ένα άκρο στο άλλο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των μικροκομματικών παιχνιδιών με θεσμούς όπως η αυτοδιοίκηση. Για το επόμενο διάστημα οι συμμετέχοντες στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης θα ήταν χρήσιμο να κατανοήσουν το ρόλο τους και να περιορίσουν τις ανούσιες θεατρικές παραστάσεις. Η ένταση άνευ ουσίας και αποτελέσματος με λεκτικές ακροβασίες κούρασε ακόμα και ως κωμικό θέαμα.