Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 22:59

Η Αστυπάλαια δείχνει το μέλλον

Γράφτηκε από τον
Η Αστυπάλαια δείχνει το μέλλον

 

Στην Αστυπάλαια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο ενεργειακό πείραμα, το οποίο θα προσδιορίσει τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη εικοσαετία.

Σε ένα νησί 1.300 μόνιμων κατοίκων θα αντικατασταθούν όλα τα αυτοκίνητα και τα δημόσια μέσα μεταφοράς με ηλεκτρικά. Το νησί θα έχει ενεργειακή αυτονομία και μάλιστα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο ηλεκτρισμός δηλαδή θα παράγεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Το μοντέλο της Αστυπάλαιας θα μελετηθεί σε πραγματικές συνθήκες και στην πορεία θα εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα σε άλλες περιοχές της χώρας και της Ε.Ε.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε προχθές σε εκδήλωση για την παραγωγή υδρογόνου, μία άλλη εναλλακτική πηγή ενέργειας που καταλήγει επίσης σε ηλεκτρισμό. Το υδρογόνο σε πρώτη φάση θα παράγεται από φυσικό αέριο και στο μέλλον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χρήση υδρογόνου ως πηγής ενέργειας αποτελεί έναν από τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. στα πλαίσια της ενεργειακής της αυτονομίας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι όσα ακούγονταν τα τελευταία χρόνια για τις συγκλονιστικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας είναι πλέον μπροστά μας. Η νέα εποχή στον τομέα της ενέργειας ανατρέπει οικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα. Αυτό που γίνεται τώρα στην Αστυπάλαια και σε λίγα χρόνια στη Μεγαλόπολη αποτελεί τη νέα πραγματικότητα. Οι αλλαγές που έρχονται είναι τεράστιες και είναι λογικό να προκαλούν αβεβαιότητα και φόβο στον οποίο στηρίζουν την ύπαρξη τους λαϊκιστές και συνωμοσιολόγοι. Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν μπορεί να σταματήσει. Όσο και αν αντισταθούν οι οπαδοί του νεολουδισμού, και το 5G θα προχωρήσει και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα εγκατασταθούν. Καταναλώνουμε πολιτικό χρόνο με το να συζητάμε πράγματα που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει. Η 4η τεχνολογική επανάσταση είναι εδώ και εμείς ασχολούμαστε με το παρελθόν. Το μέλλον έχει ξεκινήσει και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε όλοι τόσο ευκολότερα θα κερδηθούν οι μάχες που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία.


NEWSLETTER