Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 22:44

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη συκοκαλλιέργεια

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σχολιάζοντας προχθές την αναδιάρθρωση των συκεώνων, η οποία εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίξαμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν πρόκειται να αποδώσει αν μαζί της δεν αλλάξει και ο παλαιοκομματικός τρόπος διαχείρισης του προϊόντος. Οι «μουλωχτές» εκλογές στη Συκική την Τετάρτη απέδειξαν ότι τίποτα θετικό δεν πρόκειται να συμβεί στο συγκεκριμένο προϊόν αν δεν απελευθερωθεί από τα δεσμά της μονοπωλιακής οργάνωσης.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο ρόλο της Συκικής στην πτωτική πορεία της παραγωγής ξηρού σύκου στη Μεσσηνία. Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν, οι τακτικές του παρελθόντος δεν εγκαταλείπονται.  Είναι θεμιτό να θέλει κάποιος να επανεκλεγεί σε μία οργάνωση, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται με όρους απόλυτης διαφάνειας. Οι εκλογές σε μια οργάνωση παραγωγών δεν μπορεί να μην αποτελούν μια ανοικτή δημοκρατική διαδικασία. Δεν μπορεί να γίνονται γνωστές οι εκλογές την ημέρα διεξαγωγής τους! Όποιος φοβάται τη δημοσιότητα, τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία ενισχύει την καχυποψία και την αμφισβήτηση. Γιατί λοιπόν δεν έγινε δημόσιο κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές; Γιατί δεν έγινε καμία αναφορά στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα; Γιατί η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε απολογισμό σε συνέντευξη Τύπου, όπως έπραξε όταν ανακοίνωνε την αναδιάρθρωση; Γιατί τόση μυστικοπάθεια; Ποιος φοβάται και τι;

Δεν περιμένουμε να λάβουμε απαντήσεις, όλοι αντιλαμβανόμαστε και τους λόγους και τις σκοπιμότητες που υπηρετούν οι «μουλωχτές» διαδικασίες. Η καλλιέργεια του σύκου στη Μεσσηνία για να έχει προοπτική θα πρέπει να απελευθερωθεί από συμπεριφορές παρασκηνίου. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν εξαρτήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως η αναδιάρθρωση των συκεώνων θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις συγκεκριμένες δομές, διαφορετικά θα αποτελέσει άλλη μια αποτυχία. Η συκοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία δεν πρόκειται να έχει μέλλον όσο παραμένει δέσμια παλαιοκομματικών συστημάτων. Οι συκοπαραγωγοί εγκατέλειψαν τα δέντρα τους γιατί δεν έβλεπαν προοπτική μέσα από ένα γερασμένο σύστημα, το  οποίο δεν θέλει να αλλάξει στο ελάχιστο. Μέσα από αυτό το σύστημα δεν υπάρχει καμία ελπίδα, καμία προοπτική.