Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 23:21

Ανάπλαση και ανασκαφή των αρχαίων στην Υπαπαντή

Γράφτηκε από τον

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Το έργο της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής ξεκίνησε. Και αυτό έγινε πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα παρόμοια έργα στην Καλαμάτα (Αναγνωσταρά, Πλαστήρα, Ναυαρίνου) που διαγωνιστικά είχαν προηγηθεί και είχαν ολοκληρώσει νωρίτερα τις σχετικές διαδικασίες.

Εργο σημαντικό που θα αλλάξει και θα μεταμορφώσει την τριτοκοσμική πλατεία στον μητροπολιτικό κι ελκυστικό τουριστικά ναό της πόλης. Η εικόνα με το πάρκινγκ αυτοκινήτων πάνω στην πλατεία είναι άθλια και προσβλητική για το ναό που προσελκύει επισκέπτες - προσκυνητές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Είναι δυσφημιστική και για το Ιστορικό Κέντρο και ευρύτερα για την πόλη, που ποντάρει στον τουρισμό και καυχιέται πως έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Εικόνα απαράδεκτη και το σκοτάδι που κυριαρχούσε στην πλατεία, και στις μεγάλες εκκλησιαστικές εκδηλώσεις του ναού, εξαιτίας σοβαρής υπόγειας βλάβης.

Μέχρι εδώ τα θετικά. Γιατί η ανάπλαση θα επιδεινώσει ένα ήδη σοβαρό πρόβλημα στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, τη στάθμευση κι έχει αφήσει μια υπολογίσιμη εκκρεμότητα, την ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαίων στο Ν.Α. άκρο της πλατείας και στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη.

Το ζήτημα της στάθμευσης έπρεπε να έχει εξεταστεί εκ των προτέρων. Να αναζητηθούν λύσεις με σχεδιασμό και προγραμματισμό πριν τη δρομολόγηση της ανάπλασης στην πλατεία της Υπαπαντής και των αναπλάσεων στις οδούς Αναγνωσταρά και Κολοκοτρώνη. Το ΣΒΑΚ και η κυκλοφοριακή μελέτη έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί χθες, γιατί αυτά είναι τα εργαλεία για υπεύθυνες λύσεις. Τώρα η δημοτική αρχή τρέχει εκ των υστέρων να βρει οικόπεδα για πάρκινγκ.

Για τα αρχαία η ιδανική λύση θα ήταν η ανασκαφή να γινόταν ως υποέργο της ανάπλασης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τώρα επιβάλλεται να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και τη χρηματοδότηση της ανασκαφής από το δήμο.

Ο κόσμος της πόλης μίλησε, θέλει και υποστηρίζει την ανάδειξη των αρχαίων ως χρέος απέναντι στην ιστορία της. Η ανάπλαση να προχωρήσει και η ανασκαφή των αρχαίων να μην καθυστερήσει.