Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 21:27

Χωρίς εξαγγελίες και με εσωκομματικό μήνυμα   

Χωρίς εξαγγελίες και με εσωκομματικό μήνυμα   


Του Γιώργου Παναγόπουλου

Όπως αναμενόταν, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Τριφυλία και Τρίπολη δεν συνοδεύτηκε από κάποια ιδιαίτερη εξαγγελία. Είχαμε μια επικαιροποίηση όσων κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς και μια χαλαρή δέσμευση για επιτάχυνση των διαδικασιών. Αν ψάξει κάποιος για κάτι θετικό, θα μείνει στις επισκέψεις σε έργα και αγροτικές καλλιέργειες, καθώς και στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με ανθρώπους της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.
Είναι βέβαια αλήθεια ότι με αφορμή την επίσκεψη τέθηκαν στον πρωθυπουργό όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και υπήρξε υπενθύμιση του τι πρέπει να γίνει. Το πώς, το αν  και το πότε θα υλοποιηθούν αυτά που ζητήθηκαν, όμως, είναι μία άλλη ιστορία, η οποία πολλές φορές ξεπερνά προθέσεις και επιθυμίες. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ότι ξανατέθηκαν όλα στο τραπέζι, και μάλιστα στο ανώτερο επίπεδο. Κατά μία άποψη, τέλος, οι φειδωλές ανακοινώσεις είναι προτιμότερες από υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν και διατυπώνονται μόνο για να εισπραχθεί το εφήμερο χειροκρότημα και να ξεχαστούν αμέσως μετά.    Από μεγάλες υποσχέσεις και βερμπαλιστικές διακηρύξεις που έμειναν ανεκπλήρωτες ή αποδείχτηκαν αυταπάτες, έχουμε άλλωστε χορτάσει.
Στο παραπολιτικό μέρος της επίσκεψης, αυτό που αβίαστα προέκυψε είναι ότι ο βασικός πρωθυπουργικός συνομιλητής στην Πελοπόννησο είναι ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Ο περιφερειάρχης είχε το βασικό πρόσταγμα στην επίσκεψη και τον κύριο ρόλο στην ενημέρωση του πρωθυπουργού. Η επισήμανση αυτή είναι κρίσιμη, γιατί δείχνει τις εσωκομματικές ισορροπίες σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουν, με εμφατικό μάλιστα τρόπο, ότι δηλαδή ο Παναγιώτης Νίκας αποτελεί τον ισχυρό συνομιλητή του Μεγάρου Μαξίμου σε ό,τι αφορά έργα και παρεμβάσεις στην περιοχή. Το πώς και το αν αυτό θα αποτυπωθεί στη συνέχεια και σε επιλογές προσώπων δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Είναι σαφές, τέλος, ότι ο Π. Νίκας δεν θα είναι ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη της Ν.Δ. μόνο αν ο ίδιος το επιλέξει. Το μήνυμα στο εσωκομματικό πεδίο ήταν σαφές και προφανώς είχε αποδέκτες.