Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 22:34

Μελέτη από ανεξάρτητο φορέα για τον Νέδοντα

Γράφτηκε από τον
Μελέτη από ανεξάρτητο φορέα για τον Νέδοντα

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ζήτημα των αντιπλημμυρικών της Καλαμάτας που έχει μελετήσει και θα κατασκευάσει ο «Μορέας» με απευθείας ανάθεση και χρηματοδότηση από το κράτος, αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα με διακομματική (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) εμπλοκή. Ο σχεδιασμός έγινε ερήμην του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος καλείται απλώς να τον επικυρώσει συμφωνώντας με μία φαραωνική λύση που ενέχει τεράστιους κινδύνους για τη λειτουργία της πόλης τα επόμενα χρόνια.

Για όσους δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τι θέλουν να κάνουν, να επαναλάβουμε ότι πρόκειται να οδηγήσουν όλα τα νερά βόρεια της Καλαμάτας στον Νέδοντα και για να το πετύχουν αυτό θα βαθύνουν το ποτάμι ξηλώνοντας ό,τι υπάρχει πάνω σε αυτό, ακόμα και το πάρκο και το αναψυκτήριο, μέχρι το κάτω πάρκινγκ! Στη συνέχεια υποτίθεται ότι τα πάντα θα επανέλθουν στην υπάρχουσα κατάσταση, αλλά αυτό είναι το καλό σενάριο, γιατί υπάρχει και η περίπτωση να μην φτάσουν τα λεφτά ή να υπάρξουν άλλου είδους εμπλοκές και να μείνει το έργο στη μέση και το ποτάμι ανοικτό.

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει επιδείξει στάση ανοχής αφήνοντας στα χέρια άλλων ένα τόσο μεγάλο ζήτημα. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι προφανώς αναγκαία και αυτό το έζησαν με δραματικό τρόπο τέτοιες ημέρες πριν από μερικά χρόνια οι κάτοικοι της Καλαμάτας. Ποια είναι όμως τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και πώς αυτά θα εξελιχθούν; Η συζήτηση που γίνεται αυτή την περίοδο περιορίζεται στο να βάζει η δημοτική αρχή αιτήματα ως αντισταθμιστικά οφέλη χωρίς να απαντάει στο βασικό: Είναι αναγκαίο να διαλυθεί ο Νέδοντας και κυρίως να γίνει βασικός αποδέκτης όλων των νερών της περιοχής; Εξετάστηκαν  εναλλακτικές για ηπιότερες παρεμβάσεις; Πρέπει να αναληφθεί ένα τόσο μεγάλο ρίσκο για την πόλη και τη λειτουργία της; Αυτό προφανώς θα μπορούσε να το δείξει μια μελέτη από ανεξάρτητο φορέα και όχι «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».


NEWSLETTER