Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 22:55

Η αυτοδιοίκηση θα τα καταφέρει καλύτερα στον τομέα της υγείας 

Γράφτηκε από τον
Η αυτοδιοίκηση θα τα καταφέρει καλύτερα στον τομέα της υγείας 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε δηλώσεις τους το Σάββατο στην Καλαμάτα έθεσαν το ζήτημα της παραχώρησης στην αυτοδιοίκηση των δομών υγείας. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες ζητούν να αναλάβουν οι δήμοι τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας και οι Περιφέρειες τα νοσοκομεία. Υπέρ της παραχώρησης της αρμοδιότητας της υγείας στην αυτοδιοίκηση συνηγορεί η εγγύτητα του θεσμού στους πολίτες, αλλά και η επιτυχημένη αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων. Οι προνοιακές δομές των περισσότερων δήμων έχουν τεράστια επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Η αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να δίνει άμεσα λύσεις και να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, κάτι που δεν μπορεί να το πράξει το δυσκίνητο γραφειοκρατικό κράτος. Το πέρασμα της υγείας στην αυτοδιοίκηση είναι ένα προωθημένο μέτρο για τα ελληνικά δεδομένα που θα θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Θα πρόκειται για μια θεσμική επανάσταση για το κράτος και την αυτοδιοίκηση. Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι απαιτείται μία συνολική αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, έτσι ώστε με την απαιτούμενη ευελιξία να καλύπτονται οι ανάγκες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αλλαγές θεσμικού βάθους στον τομέα της υγείας είναι δύσκολες και προκαλούν αντιδράσεις. Είναι πολλοί αυτοί που βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση, την οποία βεβαίως καταγγέλλουν, αλλά δεν θέλουν αλλαγές παρά μόνο προσλήψεις και λεφτά. Έχει αποδειχθεί όμως πως όσα χρήματα και να ρίξεις σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο δεν πρόκειται να το γεμίσεις. Οι θεσμικές αλλαγές στην υγεία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε καλύτερες τοπικές ηγεσίες και σε ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Είναι καλό που άνοιξε η συζήτηση για μία τόσο μεγάλη θεσμική αλλαγή, που ελπίζουμε να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε μία ουσιαστική αναμόρφωση του συστήματος υγείας της χώρας. Η αυτοδιοίκηση είναι κοντύτερα στον πολίτη, αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα τις ανάγκες, έχει την ευελιξία έτσι ώστε αν λάβει την αρμοδιότητα και τους αντίστοιχους πόρους να τα καταφέρει πολύ καλύτερα.


NEWSLETTER