Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 20:08

Το λούστρο δίνει πάντα ψήφους

Το λούστρο δίνει πάντα ψήφους

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αντιπαράθεση του δημάρχου Τριφυλίας με δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης σε σχέση με τις αναπλάσεις των πλατειών Γαργαλιάνων και Φιλιατρών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί καθορίζει την ατζέντα των επόμενων εκλογών. Η επιλογή της δημοτικής αρχής Λεβεντάκη να προχωρήσει κατά προτεραιότητα σε αναπλάσεις δρόμων και πλατειών έχει στόχο την επίδειξη «ομιλούντος» έργου στους πολίτες της Τριφυλίας. Ο Λεβεντάκης ακολουθεί τη δοκιμασμένη κλασική συνταγή των έργων βιτρίνας. Τους δημάρχους πολλοί εμίσησαν, τις αναπλάσεις τους ουδείς!

Η ανάπλαση στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς και τα θετικά σχόλια που έχει αποσπάσει από ντόπιους και επισκέπτες, αποτελούν τον μπούσουλα της πολιτικής Λεβεντάκη. Αν μάλιστα κρίνουμε από τις θετικές αντιδράσεις που υπάρχουν στην Κυπαρισσία επειδή μπήκαν σε έναν πεζοδρόμιο πέντε πλάκες και δυο φωτιστικά κι έπεσε άσφαλτος σε 2-3 δρόμους, είναι φανερό ότι αποδίδει ψηφοθηρικά η πολιτική των αναπλάσεων.

Η αντιπολίτευση σηκώνει το ζήτημα των αναπλάσεων γιατί αντιλαμβάνεται ότι αν η παρούσα δημοτική αρχή καταφέρει να ολοκληρώσει τα συγκεκριμένα έργα δύσκολα θα χάσει τις εκλογές. Ελπίζει να μείνουν αυτά στα σχέδια και στα… σκαλίσματα, για να έχει πολιτικό όφελος. Η αλήθεια είναι ότι η δημοτική αρχή είναι απίθανο να έχει ολοκληρώσει τα έργα αναπλάσεων μέχρι τις εκλογές. Το κρίσιμο βεβαίως είναι αν τα Φιλιατρά, οι Γαργαλιάνοι και η Κυπαρισσία έχουν ανάγκη έργα αναπλάσεων ή άλλα πιο ουσιαστικά έργα, αυτό όμως ελάχιστους απασχολεί. Στον δημόσιο διάλογο ο καθένας βάζει τις δικές του προτεραιότητες και στοχεύσεις. Οι ψηφοφόροι επιλέγουν αυτά που φαίνονται και όχι έργα υποδομής και αναπτυξιακής προοπτικής. Τα έργα που φαίνονται είναι οι αναπλάσεις. Το ποια θα είναι η νέα αισθητική των πλατειών και αν πρέπει να γίνει αυτό ή το άλλο είναι ζήτημα που λίγους απασχολεί. Ακόμα κι αν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι συντριπτικά καλύτερο από αυτό που προϋπήρχε, το λούστρο δίνει πάντα ψήφους.