Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 22:45

Ωρα αποφάσεων για σύνδεση των αυτοκινητοδρόμων 

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει επικυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή. Ξεκινά αμέσως η κατασκευή του δρόμου ο οποίος, αν επιβεβαιωθούν όσα λέγονται, θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια. Εφικτός στόχος, γιατί ο δρόμος δεν έχει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες και οι εταιρείες αυτού του μεγέθους μπορούν να προχωρήσουν έργα σε αυτούς τους χρόνους.

Το 2024 από τα Γιάννενα μέχρι τον Πύργο θα υπάρχει αυτοκινητόδρομος και θα μένει το νότιο τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα. Αυτοκινητόδρομος σε όλο το μήκος από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν μπορεί να κατασκευαστεί μετά την απόφαση του ΣτΕ για την περιοχή του Καϊάφα. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει από τον Πύργο μέχρι τον Καϊάφα και από τη Ζαχάρω μέχρι την Τσακώνα.

Το τελευταίο διάστημα έχει μπει στην ατζέντα και η σύνδεση Αρχαίας Ολυμπίας - Μεγαλόπολης. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα δεν διαθέτει καμία μελετητική ωριμότητα, αλλά συνδέει τους αυτοκινητόδρομους και ενοποιεί οδικά το σύνολο της Πελοποννήσου. Όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, χρειάζεται άμεσα λήψη απόφασης. Τι θα προχωρήσει και πώς θα συνδεθεί η Νότια Πελοπόννησος με την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συζητηθούν τα ζητήματα και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Μπορούν να κατασκευαστούν όλα; Θα υπάρξουν προτεραιότητες; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα χωρίς να γίνεται καμία ουσιαστική παρέμβαση στο οδικό δίκτυο. Ας σημειωθεί τέλος ότι η ενοποίηση της Πελοποννήσου σε ενιαία περιφέρεια περνά μέσα και από την ύπαρξη οδικού δικτύου που θα συνδέει τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έφτασε η ώρα των αποφάσεων.