Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 23:01

Η καθημερινότητα της αγέλης των αδέσποτων 

Η καθημερινότητα της αγέλης των αδέσποτων 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας είναι από τα βασικά στοιχεία που κρίνουν την επιτυχία μιας δημοτικής αρχής. Αν τα πεζοδρόμια και οι πλατείες είναι βρόμικα, αν τα σκουπίδια στοιβάζονται στους κάδους, αν οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες, αν τα αδέσποτα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, δημιουργείται μια εικόνα ζοφερή, που δείχνει εγκατάλειψη και αδυναμία αντιμετώπισης απλών καθημερινών ζητημάτων. Στην Καλαμάτα σε γενικές γραμμές υπήρχε μια μέτρια κατάσταση στο επίπεδο της αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, το τελευταίο όμως διάστημα παρατηρείται μια επιδείνωση. Η κατάσταση δεν είναι ακόμα κακή, αλλά αν δεν υπάρξει «ανασκούμπωμα», σύντομα η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει σειρά καταγγελιών, και από τις στήλες των εφημερίδων και στα τηλέφωνα του δήμου, για την ύπαρξη αδέσποτων σκυλιών σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι καταγγελίες γίνονται, αλλά το πρόβλημα παραμένει, με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι… θα το δουν… θα το εξετάσουν... ή κάνουν προσπάθεια να το επιλύσουν. Αυτά προφανώς είναι δικαιολογίες, γιατί το πρόβλημα παραμένει. Όταν αγέλη σκυλιών κυνηγά αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα στον κυκλικό κόμβο της Νέδοντος, στην είσοδο δηλαδή της πόλης από τον περιφερειακό, αυτό δεν είναι ανεκτό. Έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί χθες. Αποτελεί ντροπή, η πρώτη εικόνα ενός επισκέπτη στην πόλη να είναι σκυλιά που κυνηγούν αυτοκίνητα.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα έχει αναμφίβολα πολλές διαστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην κατεύθυνση της ομαλής συνύπαρξης όλων. Μία υπεύθυνη δημοτική αρχή, με βάση τα ισχύοντα στους νόμους, θα έπρεπε να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης έτσι ώστε να μην υποφέρουν άνθρωποι από την ύπαρξη αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων. Να μην κυκλοφορούν τουλάχιστον αδέσποτες αγέλες στους δρόμους και να μην καταλήγουν τα απόβλητα από δεσποζόμενα και αδέσποτα στα παπούτσια των περαστικών. Τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών ξεκινούν από αυτά τα μικρά αλλά ουσιαστικά, τα οποία δεν λύνονται μέσα από γραφειοκρατικές προσεγγίσεις, αλλά με ουσιαστικό ενδιαφέρον.