Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 21:49

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο εφησυχασμό

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο εφησυχασμό

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η εξέλιξη της πανδημίας στη Μεσσηνία δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Οι πολιτικοί παράγοντες του νομού το Σάββατο, στη σύσκεψη στο δημαρχείο της Μεσσήνης με τον υπουργό Στέλιο Πέτσα, έδειξαν πως έχουν καταλάβει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τους κατοίκους της περιοχής. Όλοι γνωρίζουν ότι το μοναδικό  όπλο αναχαίτισης της πανδημίας που υπάρχει είναι ο εμβολιασμός. Ενδεχομένως σε έναν άλλο, τέλειο κόσμο, να είχαμε κι άλλα μέσα με εκατοντάδες γιατρούς, εντατικές και… σπάνια φάρμακα – αλλά ακόμα και στον «υγειονομικό παράδεισο» της Κούβας δεν έχουν σύριγγες! Εμείς έχουμε τα καλύτερα παγκοσμίως εμβόλια και… σύριγγες, αλλά δεν έχουμε πρόθυμους πολίτες να πράξουν αυτό που επιτάσσει η επιστήμη και η κοινή λογική.

Οι μισοί σχεδόν κάτοικοι της Μεσσηνίας είναι εντελώς ανεμβολίαστοι, ενώ και όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις καθυστερούν να κάνουν την τρίτη. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση που αναμένεται να ασκηθεί το επόμενο διάστημα. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και ο παράγοντας του ελαιομαζώματος, που θα προσελκύσει εποχιακούς εργαζόμενους από γειτονικές βαλκανικές χώρες οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι, μπορεί ο καθένας να συνθέσει την εφιαλτική εικόνα της επόμενης περιόδου.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε είναι εύκολο να καμφθεί ο φόβος ανθρώπων οι οποίοι φοβούνται ένα εμβόλιο που έχει ελάχιστες παρενέργειες ενώ δεν φοβούνται τους χιλιάδες νεκρούς που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός. Χρειάζεται ένταση της προσπάθειας να πειστούν αρχικά οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι για την τρίτη δόση, και στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι. Ο περιορισμός της δράσης των ψεκασμένων είναι το ελάχιστο. Ας βγάλει επιτέλους ο δήμος ένα συνεργείο να σβήσει τις αθλιότητες από τους τοίχους, και ας μαζέψει η Αστυνομία τους άθλιους ρυπαντές. Απαιτείται να μπει φρένο στη δράση παραθρησκευτικών οργανώσεων. Να ενταθούν οι έλεγχοι σε χώρους συναθροίσεων. Να ασκηθεί με κάθε τρόπο πίεση για εμβολιασμό. Με πίεση και με διαρκή ενημερωτική καμπάνια από γιατρούς, μπορεί να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας. Διαφορετικά…