Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 21:43

Ευκαιρία για το παραλιακό μέτωπο

Γράφτηκε από τον
Ευκαιρία για το παραλιακό μέτωπο

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το εξάμηνο κλείσιμο του τμήματος της Ναυαρίνου από Φαρών μέχρι Ακρίτα, για να ξεκινήσει η ανάπλαση, αποτελεί ευκαιρία για να βγουν συμπεράσματα σε σχέση με την κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή ζώνη. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πεζόδρομος της Αριστομένους δημιουργήθηκε όταν έκλεισε προσωρινά για να γίνει ανάπλαση πεζοδρομίων, και φάνηκε ότι η πόλη και η αγορά λειτουργούν καλύτερα με πεζοδρομημένο το συγκεκριμένο τμήμα. Έτσι σταμάτησε το μέτρημα της στροφής των λεωφορείων και έγινε ο πεζόδρομος που χάρισε εκλογές.

Η ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος της Ναυαρίνου είναι… πολύ λίγο και γίνεται… πολύ αργά. Είναι κρίσιμο να γκρεμιστούν οι αποθήκες του λιμανιού, να συνεχιστεί η ανάπλαση μέχρι το λιμάνι και να ενοποιηθεί η μαρίνα με την ανατολική παραλία. Αποτελεί επίσης ζητούμενο η ανάπλαση μέχρι την Καρακούση, αλλά και η διευθέτηση της κυκλοφορίας μέχρι το “Φιλοξένια”. Η παραλιακή ζώνη στο σύνολό της χρειάζεται ανάπλαση αλλά και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα την καθιστούν ελκυστική χειμώνα – καλοκαίρι. Οι δημοτικές αρχές των τελευταίων πολλών χρόνων φοβήθηκαν να παρέμβουν στο παραλιακό μέτωπο, μετρώντας το “πολιτικό κόστος”. Η επιλογή να μην γίνει σύγκρουση με μικροσυμφέροντα και νταραβεριτζήδες που… γαβγίζουν αρνούμενοι κάθε αλλαγή, έχει οδηγήσει το παραλιακό μέτωπο σε τέλμα.   

Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου επιχείρησε να παρέμβει αλλά οι ατυχείς επιλογές και οι πρόχειρες παρεμβάσεις οδήγησαν σε άτακτη υποχώρηση. Προχωρά τώρα, με καθυστέρηση, μέρος των έργων που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή Νίκα, με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης ακόμα και των αναπλάσεων που έχουν σχεδιαστεί στο παρελθόν. Ως φαίνεται, ακόμα και η υλοποίηση έτοιμων έργων είναι δύσκολη υπόθεση.

Ας ελπίσουμε ότι η ανάπλαση που ξεκινά θα δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί και θα γίνει ό,τι και με τον πεζόδρομο της Αριστομένους. Ελπίζουμε δηλαδή να δουν όλοι ότι το παραλιακό μέτωπο χρειάζεται να γίνει φιλικό σε κατοίκους και επισκέπτες κι όχι να είναι πίστα επίδειξης για… κάγκουρες.


NEWSLETTER