Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 21:18

Κυνηγούν τους εργάτες και βάζουν… πλάκες

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, με την παρέμβασή του για τους μετανάστες στα Φιλιατρά, χαϊδεύει μια μερίδα ψηφοφόρων πουλώντας πατριωτισμό και ξενοφοβία. Οι μετανάστες στα Φιλιατρά δεν πήγαν για να δουν τον... Πύργο του Άιφελ, αλλά για να μαζέψουν τις ελιές της περιοχής και να συμβάλουν με την υπεραξία τους στην αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων. Η ελαιοσυγκομιδή στην Τριφυλία βρίσκεται προς το τέλος της, κι όπως συνέβη και πέρσι έτσι και φέτος ο δήμαρχος κάνει τώρα το «λιοντάρι», προκειμένου να αδειάσει η πόλη από τους μετανάστες, μιας και πλέον αυτοί δεν είναι χρήσιμοι.

Η συγκεκριμένη στάση είναι εξοργιστική, αλλά ταυτόχρονα είναι πολιτικά θελκτική στα μάτια μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας, οι οποίοι επιμένουν να βλέπουν τους κινδύνους και όχι τα οφέλη από τους μετανάστες. Αν δεν πήγαινε κανένας μετανάστης στα Φιλιατρά ποιος θα μάζευε τις ελιές; Σίγουρα όχι ο Λεβεντάκης, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα έστελνε διαβήματα να μεταφέρουν στην περιοχή εργάτες από τις δομές… και να μην τους ταΐζουν τσάμπα! 

Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται και να ασκούν λαϊκισμό με εύκολο ξενοφοβικό λόγο. Οι δήμαρχοι ειδικότερα θα ήταν χρήσιμο να καταγράψουν, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τις εποχικές ανάγκες για εργάτες. Να δημιουργήσουν χώρους στέγασης και να φιλοξενούν με οργανωμένο και θεσμικό τρόπο τους εργάτες που έχει ανάγκη κάθε περιοχή. Οι εποχικοί εργάτες είναι άνθρωποι που προσφέρουν στην τοπική οικονομία. Οι πλατείες δεν κινδυνεύουν από τους μετανάστες, αλλά από αυτούς που εξαντλούν την πολιτική τους δράση σε μεγάλα λόγια και σε άχρηστες αναπλάσεις. Οι πλάκες στις πλατείες δεν παράγουν εισόδημα στην τοπική οικονομία, απλώς απορροφούν ευρωπαϊκούς πόρους παράγοντας έργο βιτρίνας. Είναι προφανές ότι όποιος αδιαφορεί για το εισόδημα της περιοχής κυνηγά φαντάσματα και βάζει πλάκες σε έρημες πλατείες!