Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 22:02

Οι σύγχρονοι αναπτυξιακοί δρόμοι

Γράφτηκε από τον
Οι σύγχρονοι αναπτυξιακοί δρόμοι

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τη δεκαετία του ‘80 η απόκτηση τηλεφωνικής σύνδεσης δεν ήταν εύκολη υπόθεση, πολλές φορές ήταν ζήτημα ρουσφετιού. Από την εποχή που παίρναμε το μηδέν για να ακούσουμε καλύτερα τον συνομιλητή μας φτάσαμε στα ευρυζωνικά δίκτυα και στο 5G. Μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια διανύθηκε μεγάλη απόσταση και αυτό που κάποτε ήταν ζητούμενο σήμερα μας προσφέρεται απλόχερα.

Περάσαμε από τον κρατικό ΟΤΕ σε ιδιώτες, χωρίς βεβαίως να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, αλλά και χωρίς να λειτουργεί απρόσκοπτα ο ανταγωνισμός προς όφελος των πολιτών. Η Ελλάδα έχει σήμερα χαμηλής αξιοπιστίας και από τις πλέον ακριβές υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας και Διαδικτύου στην Ε.Ε. Το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να απασχολεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες όμως περί άλλων τυρβάζουν.

Η επένδυση 3 δισ. ευρώ της Deutsche Telekom που ανακοινώθηκε προχθές, είναι κομβικής σημασίας ως προς τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς σύγχρονα δίκτυα επικοινωνιών. Τα πάντα πλέον γίνονται μέσα από τη διασύνδεση στο παγκόσμιο χωριό. Η χώρα είναι πολύ πίσω σε ταχύτητες και αξιοπιστία διασύνδεσης και πληρώνει πολύ ακριβά αυτές τις κακές υπηρεσίες. Η αλλαγή αυτού του σχήματος αποτελεί προτεραιότητα και τεράστια επένδυση για το μέλλον.

Η περιοχή μας ειδικότερα που φιλοδοξεί να υποδεχθεί «ψηφιακούς νομάδες» θα πρέπει να επιδιώξει επιτάχυνση σε επενδύσεις που θα συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η πίεση για επενδύσεις που θα αναβαθμίζουν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού και θα αυξάνουν τις υπερυψηλές ταχύτητες από τη μια μεριά και η προώθηση του 5G από την άλλη είναι κορυφαίες αναπτυξιακές επιλογές. Οι υψηλές ταχύτητες στο Ιντερνετ δεν είναι για να βλέπεις ταινίες και να χαζεύεις στο Facebook. Είναι αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο όποια περιοχή το διαθέτει θα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα δίκτυα επικοινωνιών είναι οι σύγχρονοι αναπτυξιακοί δρόμοι.


NEWSLETTER