Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 19:50

Οι γνωστές και προβλέψιμες επιλογές Νίκα

Οι γνωστές και προβλέψιμες επιλογές Νίκα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με τις σαρωτικές αλλαγές στις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών, έστειλε διπλό μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις. Το πρώτο και βασικό, ότι ως επικεφαλής της παράταξης έχει την αρμοδιότητα και την αποκλειστική ευθύνη για τον ορισμό προσώπων, δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν υποχωρεί σε πιέσεις και εσωκομματικές ισορροπίες. Το δεύτερο, ότι δεν θεωρεί κανέναν αναντικατάστατο και ότι μέσα από το ανακάτεμα σε πρόσωπα και αρμοδιότητες προσδοκά καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι αλλαγές έχουν αναμφίβολα και εκλογική στόχευση. Όλα δείχνουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Νίκας θα είναι ξανά υποψήφιος, γι’ αυτό και επιλέγει συνεργάτες με τους οποίους θα δώσει τη μάχη. Ο περιφερειάρχης δηλώνει ότι δεν… καίγεται να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά χωρίς διάδοχη κατάσταση από το χώρο της ΝΔ, και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος και πρωθυπουργό, δύσκολα δεν θα είναι υποψήφιος. Για να το πούμε διαφορετικά, ο Νίκας είναι ο πιο στενός και έμπιστος  συνεργάτης του πρωθυπουργού στην Πελοπόννησο και αυτό καθορίζει ελευθερία κινήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Ο Νίκας δεν κάνει κάτι καινούργιο στην Περιφέρεια, επαναλαμβάνει το μοντέλο διοίκησης που εφάρμοσε επί σειρά ετών στο Δήμο Καλαμάτας. Τα πάντα περνούσαν από το γραφείο του και ο ίδιος εμπλεκόταν σε όλα τα θέματα. Αυτό κάνει και τώρα στην Περιφέρεια. Ο συγκεκριμένος τρόπος διοίκησης είναι αναμφίβολα ξεπερασμένος και έχει τεράστια μειονεκτήματα, κυρίως γιατί δεν αξιοποιεί δεξιότητες άλλων ανθρώπων και δεν δημιουργεί την αίσθηση της ομάδας και της συλλογικής προσπάθειας. Το μόνο θετικό είναι ότι μέσα από το συγκεντρωτικό σύστημα υπάρχει έλεγχος και επίβλεψη στόχων. Το αν το σχήμα που επιλέγει θα έχει καλύτερα αποτελέσματα θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό όμως που ξεκάθαρα προκύπτει είναι ότι τα πάντα θα συνεχίσουν να περνούν από τα χέρια του περιφερειάρχη, σε σχέση τόσο με τη διοίκηση της Περιφέρειας όσο και με τις μελλοντικές πολιτικές του επιλογές.