Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 21:56

Να τελειώνουμε με τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και πρόσφατα είχαμε επισημάνει, δεν έχει γίνει τίποτα από τις δημοτικές αρχές της Μεσσηνίας. Ακόμα και αύριο το πρωί να άνοιγαν οι μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης, οι δήμοι θα έπρεπε να πηγαίνουν τα σκουπίδια με τα απορριμματοφόρα στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ! Δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί κανένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, όπως προβλέπεται από το σχέδιο διαχείρισης. Να σημειωθεί ότι  χωρίς σταθμούς μεταφόρτωσης και με το κάθε απορριμματοφόρο να πρέπει να διανύει δεκάδες χιλιόμετρα για να μεταφέρει τα σκουπίδια στις μονάδες επεξεργασίας, θα έχουμε εκτίναξη του οικονομικού κόστους. Αν συνυπολογιστούν στο κόστος αυτό και τα χρήματα που θα δίνονται στην εταιρεία διαχείρισης, μιλάμε για ανάγκη διπλασιασμού των δημοτικών τελών.

Η δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις στην Κυπαρισσία, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο τοπικισμός τού… να τα πάτε αλλού έχει φέρει την Πελοπόννησο στη σημερινή κατάσταση. Τα σκουπίδια για δεκαετίες κρύβονται παστρικά σε χαντάκια και βουνά, γιατί οι «τοπικοί πολιτικοί παράγοντες» πωλούσαν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς με… μάχες να πάνε τα σκουπίδια στη διπλανή αυλή. Το… αλλού μεταβιβάζεται με κόστος περιβαλλοντικό και οικονομικό στην επόμενη γενιά.

Είναι αστείο να μιλάμε για επιβάρυνση από τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων εφόσον βεβαίως λειτουργούν με όρους και προϋποθέσεις. Σε όλο τον κόσμο αυτοί είναι εντός των αστικών οικισμών. Είναι όμως δύσκολο να τιθασευτεί ο καφενειακός λαϊκισμός του τοπικισμού. Η δημοτική αρχή Τριφυλίας δύσκολα θα μπορέσει να κάμψει τις αντιδράσεις στην Κυπαρισσία, ενώ αν επιχειρήσει να εγκαταστήσει αλλού σταθμό μεταφόρτωσης θα προκαλέσει νέες σφοδρότερες αντιδράσεις από αυτούς που θα φαίνονται… υποχωρητικοί ή πρόθυμοι. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων θα πρέπει παντού να προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί, χωρίς υποχωρήσεις και εκπτώσεις. Η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν διαχρονικά ζήτημα τιθάσευσης των τοπικών αντιδράσεων και του πολιτικού κόστους που προκαλούσαν. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τα σκουπίδια.