Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 21:53

Δεν μπορούν να εκτελούν έργα εργολάβοι χωρίς ούτε ένα φτυάρι

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του έργου έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2019. Πέρασαν από τότε πολλά καλοκαίρια και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις θα είναι άθλος αν ολοκληρωθεί το 2023! Πρόκειται για ακόμη ένα έργο του Δήμου Καλαμάτας που σέρνεται από παράταση σε παράταση και από αναβολή σε αναβολή. Η αδυναμία ολοκλήρωσης ενός θεωρητικά εύκολου τεχνικά έργου στο προσδιορισμένο χρονικό διάστημα αναδεικνύει ξανά το ζήτημα της αποτελεσματικότητας στην παραγωγή δημοσίων έργων.

Έχει πολλές φορές αναφερθεί ότι οι ρυθμοί, με τους οποίους εκτελούνται τα δημόσια έργα στη χώρα, είναι απογοητευτικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι πέντε μέρες τώρα οι δήμοι της Αθήνας δεν μπορούν να καθαρίσουν τους δρόμους από τα χιόνια. Δεν υπάρχουν μηχανήματα, δεν υπάρχουν χειριστές και εργολάβοι να αναλάβουν τη δουλειά. Υπάρχει πρόβλημα και τεράστια έλλειψη. Τα συνεργεία ελάχιστα και το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται ανύπαρκτο. Η εξέλιξη αυτή απολύτως αναμενόμενη όταν τα δημόσια έργα εκτελούνται από εργολάβους, οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε ένα δικό τους φτυάρι και μισθώνουν συνεργεία υπεργολάβων.

Με εργολάβους χωρίς ιδιόκτητο ούτε φτυάρι αντιλαμβάνεται ο καθένας γιατί δεν μπορούν να τρέξουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς τα έργα και γιατί οδηγούνται τα πάντα από αναβολή σε αναβολή. Με δύο εργάτες, ένα φορτηγό και ένα JCB δεν μπορεί να εκτελεστεί μεγάλο έργο, ενώ οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι με τους δήμους δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε μία έκτακτη κατάσταση. Πού να βρεις χειριστές και μηχανήματα για να επέμβεις την κρίσιμη ώρα;

Η αλλαγή δημοπράτησης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Το Δημόσιο πρέπει να δίνει το ρυθμό. Η νομοθεσία χρειάζεται να τροποποιηθεί και να υπάρξουν διαδικασίες που θα αποτρέπουν τις αναβολές και τις παρατάσεις στην εκτέλεση των έργων. Με αυτούς τους ρυθμούς τα έργα σέρνονται, οι πόροι χάνονται και η χώρα οδηγείται ξανά σε χρεοκοπία.