Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 21:29

Δεν υπάρχουν προβλέψεις, δεν υπάρχουν βεβαιότητες

Δεν υπάρχουν προβλέψεις, δεν υπάρχουν βεβαιότητες

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία επισκιάζει κάθε άλλο γεγονός και δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο κόσμος και η χώρα μας μπαίνουν σε νέα αχαρτογράφητα νερά, με τους κινδύνους και τις απειλές να είναι τεράστιες. Κανένας αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη πολεμική σύρραξη και τι δεδομένα θα δημιουργήσει για τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχουν προβλέψεις, δεν υπάρχουν βεβαιότητες.

Το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν πολύ ακριβά αυτή την κρίση. Πληρώνουν ήδη ακριβά την ενέργεια και θα την πληρώσουν πολύ ακριβότερα το επόμενο διάστημα. Η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα ήταν έτσι και αλλιώς μεγάλη και έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη λόγω της στροφής που είχε γίνει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Αναμένεται ταυτόχρονα εκτίναξη του πληθωρισμού και σε άλλα διατροφικά αγαθά που έχουν να κάνουν με το σιτάρι. Την ίδια στιγμή αν η πολεμική σύγκρουση συνεχιστεί και η οικονομική κρίση στην Ευρώπη «βαθύνει» θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στα τουριστικά έσοδα της χώρας. Υπάρχει τέλος το μέγα ζήτημα της ασφάλειας της χώρας, γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα πυροδοτήσει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο η αλλαγή ισορροπιών σε διεθνές επίπεδο.

Τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και συνολικά τα ελληνικά νοικοκυριά θα υποστούν τεράστια πίεση με δραματική επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Είναι δύσκολο να αντέξει η ελληνική κοινωνία μία νέα κρίση. Οι οικονομικές κρίσεις επιφέρουν πάντα κοινωνικές αναταραχές, που ανατρέπουν πολιτικές ισορροπίες και δεδομένα. Έχουμε από χθες μπει και επίσημα σε νέα ταραγμένη περίοδο. Η ελληνική κοινωνία και οι θεσμοί της δημοκρατίας άντεξαν την προηγούμενη οικονομική κρίση και την υγειονομική περιπέτεια και έχουν μπροστά τους έναν νέο Γολγοθά. Τα πράγματα το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και η ελπίδα όλων είναι να επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και όχι του παραλογισμού. Η πώληση εύκολων λύσεων, στο όνομα καλών και αγαθών προθέσεων, δεν αρκεί. Χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα για να μπορέσει η χώρα και οι πολίτες της να σταθούν στα πόδια τους.