Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 20:44

Η επιζήμια σύγκρουση με την πραγματικότητα 

Γράφτηκε από τον
Η επιζήμια σύγκρουση με την πραγματικότητα 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα στοιχεία για την κίνηση του λιμανιού της Καλαμάτας το 2021 επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε: στο λιμάνι έρχονται πλέον ελάχιστα εμπορικά πλοία, ενώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση τουριστικών σκαφών. Η πραγματικότητα αυτή δεν είναι φαινόμενο μιας χρονιάς, αλλά επαναλαμβάνεται τα τελευταία πολλά χρόνια και δείχνει ότι η προοπτική του συγκεκριμένου λιμανιού είναι η δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση τουριστικών σκαφών.

Η αγορά βρίσκεται μπροστά από τα master plan και τους σχεδιασμούς, και δείχνει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Θεωρητικά ένα εμπορικό λιμάνι αποτελεί βασικό κρίκο για συνδυασμένες μεταφορές, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ανάγκη και επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Να υπάρχει χώρος για να μπορούν να αναπτυχθούν υποδομές που θα στηρίζουν τη συγκεκριμένη λειτουργία, να γίνεται δηλαδή φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων και φορτίων χωρίς προβλήματα και περιορισμούς, ενώ το λιμάνι να αποτελεί συμφέρουσα οικονομικά επιλογή για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Το λιμάνι της Καλαμάτας είναι μέσα στον αστικό ιστό και δεν μπορεί να αναπτύξει μεγάλες υποδομές φορτοεκφόρτωσης, ενώ οι εταιρείες δεν το προτιμούν λόγω του υψηλού κόστους, τόσο για την είσοδό τους στον Μεσσηνιακό Κόλπο όσο και για τη μεταφορά των φορτίων στις αγορές. Όταν υπάρχουν τα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας σε τόσο μικρή απόσταση, είναι προφανές ότι περιορίζεται ο ρόλος του λιμανιού της Καλαμάτας.

Η ανάπτυξη υποδομών για την υποδοχή τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Καλαμάτας και τα έργα που προβλέπει το master plan θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, έτσι ώστε το λιμάνι να καταστεί μία υποδομή που θα φέρνει πλούτο στην περιοχή. Εμπορικό λιμάνι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται. Είναι τραγικό για μία οικονομία να υπάρχουν υποδομές που δεν αξιοποιούνται και απαξιώνονται «σαπίζοντας». Έχουμε ένα λιμάνι που θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για τουριστικά σκάφη και κρουαζιερόπλοια, αφήνοντας εισόδημα στους πολίτες και ζωντανεύοντας όλη την περιοχή. Οι υποδομές αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να μένουν αναξιοποίητες. Η πραγματικότητα της αγοράς μάς δείχνει το δρόμο. Η σύγκρουση μαζί της είναι απλώς επιζήμια.


NEWSLETTER