Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 21:12

Οι δημοτικές αρχές θα πληρώσουν τον λογαριασμό των ΔΕΥΑ

Γράφτηκε από τον
Οι δημοτικές αρχές θα πληρώσουν τον λογαριασμό των ΔΕΥΑ

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης έχουν εδώ και χρόνια σχεδόν στο σύνολό τους σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι δημοτικές αρχές από τη μία πλευρά δεν αυξάνουν την τιμή του νερού για να μην έχουν πολιτικό κόστος και από την άλλη δεν κάνουν τίποτα για να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδα των δημοτικών επιχειρήσεων. Διαχειρίζονται τα οικονομικά των ΔΕΥΑ με μοναδικό γνώμονα να μην σκάσει στα χέρια τους η βόμβα της χρεοκοπίας και συσσωρεύουν ελλείμματα και χρέη -εννοείται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου γίνεται πάρτι ημετέρων. Ήταν βέβαιο ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος θα επιδεινώσουν την ήδη κακή κατάσταση και θα φέρουν τις ΔΕΥΑ μια ώρα αρχύτερα μπροστά στη χρεοκοπία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΥΑ Τριφυλίας, η οποία όλα δείχνουν πως θα είναι η πρώτη η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα χρέους. Η ΔΕΗ έχει αρχίσει να κόβει το ρεύμα σε αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΤ αφήνοντας χωριά της Τριφυλίας χωρίς νερό. Το χρέος της ΔΕΥΑΤ προς τη ΔΕΗ ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ! Η κάλυψη ή η ρύθμιση ενός τόσο μεγάλου ποσού από τη συγκεκριμένη επιχείρηση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΤ δεν είναι προφανώς αποτέλεσμα μόνο της παρούσας δημοτικής αρχής, έχουν ευθύνη και οι προηγούμενες. Τον τελικό λογαριασμό τον πληρώνει όμως πάντα αυτός, στα χέρια του οποίου σκάει η βόμβα. Η δημοτική αρχή Τριφυλίας χρειάζεται να παρουσιάσει άμεσα σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΥΑΤ λαμβάνοντας και τις αντίστοιχες δύσκολες αποφάσεις. Οι δημοτικές αρχές συνολικά θα πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τα προβλήματα και να τα μεταβιβάζουν στο μέλλον, χρειάζεται να δρουν έγκαιρα και να προλαβαίνουν τα χειρότερα. Οι πολίτες που πληρώνουν τους λογαριασμούς νερού δεν μπορούν να το στερούνται γιατί κάποιοι δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ ελπίζοντας ότι αυτή δεν θα τολμήσει να κόψει το ρεύμα από το αντλιοστάσιο.


NEWSLETTER