Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 21:59

Καθαρή και αποφασιστική άρνηση στο αντιπλημμυρικό του «Μορέα»

Καθαρή και αποφασιστική άρνηση στο αντιπλημμυρικό του «Μορέα»

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα γνωμοδοτήσει σήμερα για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα. Να θυμίσουμε ότι το ποσό που θα διατεθεί για το συγκεκριμένο έργο θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται από αυτήν της Ν.Δ. Ανατέθηκε μία μελέτη στον «Μορέα», συντάχθηκε και ανατίθεται στην ίδια εταιρεία η κατασκευή. Συνοπτικά, γρήγορα και… αποτελεσματικά!

Προκρίθηκε ένα έργο το οποίο θα οδηγήσει όλα τα νερά της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας στον Νέδοντα. Ξεσκέπασμα του ποταμού σε μεγάλο μέρος του και ξανασκέπασμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της πόλης. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι ώστε και το έργο να είναι μικρότερου κόστους, αλλά και να υπάρχει αξιοποίηση των υδάτινων πόρων παραγωγικά για άρδευση αλλά και αισθητική στον Νέδοντα.

Η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια που εξελίσσεται ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, παρατηρεί από απόσταση όσα διαδραματίζονται και δεν παρεμβαίνει ουσιαστικά, προκειμένου να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις που δεν θα τινάξουν στον αέρα το κέντρο της πόλης. Η Καλαμάτα κινδυνεύει να βρεθεί με μία ανοιχτή πληγή στον κεντρικό της τομέα, σε μια εποχή που γίνεται τουριστικός προορισμός.

Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα δεν πρέπει απλώς να περιοριστεί σε έκφραση γνώμης για τη ΜΠΕ και την ανάδειξη εναλλακτικών προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Χρειάζεται να πει ένα καθαρό και μεγάλο "όχι" στις παρεμβάσεις στην κοίτη του Νέδοντα. Να απορρίψει και να απαγορεύσει κάθε παρέμβαση και να ζητήσει να μελετηθεί από μηδενική βάση η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής στην κατεύθυνση της συγκράτησης των νερών. Η καθαρή και αποφασιστική άρνηση είναι η μόνη απόφαση που μπορεί να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις. Οι εναλλακτικές προτάσεις θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων, όπως έχει γίνει και σε άλλα έργα που αφορούν την περιοχή.