Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 21:19

Ιδεολογικό πλαίσιο με στόχο τις μελλοντικές εξελίξεις 

Γράφτηκε από τον
Ιδεολογικό πλαίσιο με στόχο τις μελλοντικές εξελίξεις 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Κάποιοι νόμιζαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα γεμίσει την πλατεία της Καλαμάτας. Καλλιέργησαν προσδοκίες που δεν έχουν σχέση με την εποχή, με αποτέλεσμα να εκτεθούν και να εκθέσουν τον πρώην πρωθυπουργό. Σε μια προεκλογική περίοδο, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μιλούν σε μερικές δεκάδες στις γωνίες των πλατειών και σε στενά προκειμένου να βγουν αξιοπρεπή τηλεοπτικά πλάνα, κάποιοι νόμιζαν ότι θα επαναληφθεί στην Καλαμάτα μια συγκέντρωση από τα παλιά. Αποτέλεσμα της απόστασης από την πραγματικότητα να πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση παρόμοια με αυτές που έκαναν στο παρελθόν οι υποψήφιοι βουλευτές Μεσσηνίας που μπορούσαν να βγουν πλατεία.

Η συγκέντρωση Σαμαρά ήταν κατώτερη των προσδοκιών, τηρουμένων των αναλογιών όμως ήταν αξιοπρεπής. Δεν ήταν… λαοθάλασσα, δεν ήταν καν μεγάλη, αλλά αξιοπρεπής στο πλαίσιο της συγκυρίας. Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει ο φανατισμός και η πόλωση προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Τα κόμματα και οι αρχηγοί προσπαθούν να πολώσουν και να θέσουν διλήμματα, αλλά αυτό δεν περνά στους πολίτες παρά μόνο σε μια μικρή μερίδα φανατικών, που λύνουν τα υπαρξιακά τους ζητήματα μέσα από το ξεκατίνιασμα στα σύγχρονα καφενεία των σόσιαλ μίντια.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόσο στην ομιλία του στην Καλαμάτα όσο και συνολικά στις παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα βάζει τη λεγόμενη δεξιά ατζέντα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Δημιουργεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά, το οποίο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να καταστεί πλειοψηφικό τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και στην κοινωνία. Το ιδεολογικό πλαίσιο αυτό μετρά ήδη νίκες σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και είναι βέβαιο ότι θα ενισχύεται εκλογικά όσο εντείνονται οι ανισότητες και τα οικονομικά αδιέξοδα των πολιτών. Δεν γνωρίζουμε αν ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει ξανά μελλοντικά στην πλατεία της Καλαμάτας, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι παρόμοιες ομιλίες θα ακούμε όλο και συχνότερα στο μέλλον.


NEWSLETTER