Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 21:49

Πολιτική νοοτροπία αξιοποίησης του νερού

Πολιτική νοοτροπία αξιοποίησης του νερού

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η εξασφάλιση νερού για άρδευση είναι προϋπόθεση για τη γεωργική παραγωγή της περιοχής. Ελιές και συκιές, αν δεν αρχίσουν να ποτίζονται,  σε μερικά χρόνια δεν θα παράγουν και θα εγκαταλειφθούν. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και στη χώρα μας. Αυτό που έρχεται όλοι το βλέπουν, αλλά δεν υπάρχει ακόμα κανένα συγκροτημένο σχέδιο αντίδρασης. Αντίθετα, τα πάντα συνεχίζουν να κινούνται με τους γνωστούς, ράθυμους ρυθμούς, στη λογική …πάμε και όπου βγει!

Η Μεσσηνία διαθέτει  υδάτινους πόρους, που χρειάζεται όμως να αξιοποιηθούν ορθολογικά, προκειμένου να στηριχτεί η αγροτική παραγωγή αλλά και να χρησιμοποιηθούν στον τομέα της ενέργειας. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και να τεθούν προτεραιότητες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.  Σε μια τέτοια συγκυρία είναι ανορθολογικός και επιζήμιος ο σχεδιασμός έργων για να φτάνουν τα νερά γρήγορα στη θάλασσα. Η περίπτωση του Νέδοντα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγήν. Την ώρα που κάθε σταγόνα νερού θα πρέπει να αξιοποιείται παραγωγικά, κάποιοι είναι έτοιμοι να δαπανήσουν εκατομμύρια για να στείλουν τα νερά γρηγορότερα στη θάλασσα!

Η ολοκλήρωση των δικτύων άρδευσης του Φιλιατρινού φράγματος είναι άλλη μια απόδειξη αναποτελεσματικότητας και κακού σχεδιασμού. Έχει εξαντληθεί πλέον κάθε περιθώριο αναμονής. Χρειάζεται άμεσα να δημοπρατηθούν τα δίκτυα  προκειμένου να οδηγηθεί σύντομα το νερό στις καλλιέργειες της περιοχής. Η κατασκευή του Μιναγιώτικου πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να ασκηθούν πιέσεις  για την όσο το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωσή του. Πέρα από τις μεγάλες αυτές παρεμβάσεις υπάρχουν και έργα μικρότερα, αλλά εξίσου σημαντικά, όπως η λιμνοδεξαμένη Τρικόρφου, τα οποία θα πρέπει να επιταχυνθούν.

Υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιαστούν και να προχωρήσουν μικρά αρδευτικά και να εξασφαλιστεί η άρδευση στις δενδρώδεις καλλιέργειες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργούν οι νέες κλιματικές συνθήκες. Δεν είναι κάτι δύσκολο, απλώς χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική φιλοσοφία σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Αυτό είναι και το δύσκολο να κατανοήσουν οι πολιτικοί παράγοντες, ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να γυρνούν ανέμελοι τα πανηγύρια και τις γιορτές τοπικών προϊόντων.