Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 13:12

Ψάχνουμε για ενόχους

Ψάχνουμε για ενόχους

ΟΙ πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι δεν υπάρχει κα- νένα περιθώριο για εφησυχασμό σε κανένα επίπεδο. Στη Μεσσηνία έχουμε πληρώσει ακριβό τίμημα και η επανάληψη της καταστροφής του 2007 θα πρέπει να αποτραπεί.

 

Στο πολιτικό παζάρι οι θεωρίες συνωμοσίας συνεχίζουν δυστυχώς ακόμα να πωλούν, ενώ θα έπρεπε να προ- καλούν καγχασμό. Παρά ταύτα και ανεξαρτήτως αν θέλει κάποιος να μας κάψει -με πιθανότερο να καιγόμαστε μόνοι μας λόγω αδυναμιών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών- καλό θα ήταν να δούμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε στο επίπεδο του πραγματικού.

 

Το να αφήσουμε το φανταστικό και να περάσουμε στον πραγματικό κόσμο είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο βήμα. Είναι η αρχή που πολίτες και πολιτικοί αφήνουν τα παραμύθια και τους μύθους και αρχίζουν να ασχολούνται με τα πραγματικά προ- βλήματα. Οταν δεν υπάρχουν καθαρισμένες αντιπυρικές ζώνες και αν δεν υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς μετά έρχονται οι θεωρίες συνωμοσίας. Αν οι αντιπυρικές ζώνες έχουν καθαριστεί, αν οι πυροφύλακες είναι στη θέση τους και αν υπάρχει συντονισμός για άμεση αντίδραση, το κακό μπορεί να αποφευχθεί. Διαφορετικά ψάχνουμε για ενόχους.