Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 13:25

Η συκοπαραγωγή στην εποχή του ανταγωνισμού

Η συκοπαραγωγή στην εποχή του ανταγωνισμού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή των ξερών σύκων στη Μεσσηνία. Τα σύκα αποτελούσαν μια παραδοσιακή καλλιέργεια, η οποία όμως ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί. Το καταπληκτικό είναι ότι το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορούσε πραγματικά να δίνει επιπλέον εισόδημα στους αγρότες της Μεσσηνίας, αν μια σειρά από πράγματα γίνονταν διαφορετικά. Αλλά όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, η υπόθεση των ξερών σύκων είναι ο ορισμός της αποτυχίας του μονοπωλιακά διαρθρωμένου, κλειστού συστήματος διαχείρισης του προϊόντος.

 

Οι απαγορεύσεις, οι περιορισμοί και η κεντρική διαχείριση του σύκου δεν οδηγεί, δυστυχώς, στην ενίσχυση του και στην προστασία του παραγωγού. Ανεξαρτήτως προθέσεων της όποιας διοίκησης, το ίδιο το σύστημα πνίγει την όποια προσπάθεια, γιατί δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και δεν μπαίνει καθαρός αέρας στα σκονισμένα και σκουριασμένα δωμάτια των ακλόνητων βεβαιοτήτων. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει, αλλά όπως έχει αποδειχτεί σε δεκάδες τομείς και σε όλο τον κόσμο, τα κλειστά συστήματα και οι κεντρικοί σχεδιασμοί πάντα αποτυγχάνουν.

Η αγροτική παραγωγή της περιοχής, για να περάσει στη νέα εποχή, θέλει καινούργια συνεργατικά σχήματα. Θέλει άλλο τρόπο οργάνωσης σχέσεων για κοινή δράση. Τα παλιά συστήματα παραγόντων μικροκομματικής συγκρότησης και προσωπικής στόχευσης έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Εχουν χρεοκοπήσει πολιτικά και οικονομικά. Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα στους αγρότες της περιοχής - και όσο γρηγορότερα αποτελέσουν παρελθόν, τόσο συντομότερα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Το παλιό, σε κάθε του μορφή, θα πρέπει να δώσει τη θέση του στο νέο.

Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα και νέες δομές προκειμένου να φύγουμε από αυτά που μας κρατούν στη μιζέρια, στην πολιτική και οικονομική καθυστέρηση. Χρειαζόμαστε καινούργιες συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία θα συνδιαλέγονται μεταξύ τους δημιουργικά και θα λειτουργούν με όρους αγοράς, δηλαδή ανταγωνιστικά. Σχήματα που θα στοχεύουν στην κατάκτηση μεριδίων στην αγορά, για να αυξήσουν το εισόδημα των μελών και των μετόχων τους - και δεν θα εξαντλούνται σε άγονους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα τις μίζερης πιτούλας του παρόντος.

 

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι η περιοχή δεν έχει ανάγκη τις ξεπερασμένες δομές του παρελθόντος. Τα μικροκομματικά συστηματάκια των παραγοντίσκων της μικροεκδούλευσης και της διαχείρισης της μιζέριας δεν αφορούν πλέον κανέναν. Αντιλαμβανόμαστε φυσικά ότι μέσα από αυτά τα συστήματα βολεύονταν ορισμένοι... αλλά είναι φανερό ότι ζημιώνονταν οι πολλοί. Και σε αυτές τις συνθήκες, ακόμα και το κλείσιμο μπορεί να αποδειχτεί λυτρωτικό και πολλαπλά ωφέλιμο για τους πολλούς. Το αν θα χάσουν κάποιοι οφίτσια, αυτό δεν αφορά κανένα άλλον πέρα από τον μικρόκοσμό τους.