Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 21:37

Κακοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες

Κακοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κόντρα που ξεσπά μεταξύ των αυτοδιοικητικών.  Λέγονται πολλά, υπάρχουν διαχωρισμοί σε καλούς και κακούς, αλλά ο καβγάς είναι για το... πάπλωμα, δηλαδή για το ποιος θα μοιράσει τα λεφτά.

 

Οι δήμαρχοι και ειδικότερα η διοίκηση της ΠΕΔ σου λέει: "Τι τη θέλουμε την Περιφέρεια να μοιράζει τα λεφτά από τα προγράμματα και από τα σκουπίδια; Να τα δίνουν απευθείας σε εμάς, να τα μοιραστούμε μεταξύ μας και να τελειώνει η δουλειά". Σε αυτή τη λογική θα μπορούσε να σταθεί και το επιχείρημα και γιατί να τα μοιράζει η ΠΕΔ; Να τα μοιράζει απευθείας ο υπουργός σε συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές για να τελειώνει ακόμα πιο γρήγορα και παστρικά η δουλειά!


Ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης έχει μια πολύ συγκεκριμένη λογική. Οι περιφέρειες αποτελούν διακριτό αυτοδιοικητικό πυλώνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνη. Το να προσπαθεί ο καθένας να τραβήξει ένα κομμάτι αρμοδιοτήτων γιατί νομίζει ότι έτσι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του παριστάνοντας ταυτόχρονα τον αυτοδιοικητικό και το θιασώτη της

αποκέντρωσης είναι τουλάχιστον παράδοξο. Ο Τατούλης και η παρέα του μπορεί να λειτουργούν με καλό ή κακό τρόπο, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να τεθεί στους ψηφοφόρους οι οποίοι είναι και αρμόδιοι για να αποφασίσουν. Το πώς θα μοιράσει η παρέα της ΠΕΔ τους πόρους, ποιος θα το κρίνει; Από πού αντλεί τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να μοιράσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα κονδύλια; Οι συμφωνίες μεταξύ δημάρχων δεν είναι προφανώς κριτήριο που διασφαλίσει την διαφάνεια και την ισονομία. Αντίθετα το πιθανότερο είναι να υπάρξει παζάρι και συναλλαγή στο παρασκήνιο. Ας περιοριστεί λοιπόν ο καθένας στις αρμοδιότητές του, γιατί όπως υπάρχουν κακοί δήμαρχοι υπάρχουν και κακοί περιφερειάρχες.