Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 21:40

Μοναδική διέξοδος ο ρεαλιστικός διάλογος

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σκληραίνουν, ως προς την ταλαιπωρία των υπόλοιπων πολιτών και της πρόκλησης ζημιάς στην οικονομία, αλλά φυλλορροούν σε επίπεδο συμμετοχής. Η είσοδος στην Αθήνα και η δημοσιότητα που αυτή κατέκτησε ήταν, όπως όλα δείχνουν, η βαλβίδα που εκτόνωσε την κατάσταση. Στη συνέχεια προέκυψαν τα εμφανή, από την πρώτη στιγμή, προβλήματα στρατηγικής και ενιαίας εκπροσώπησης των αγροτών. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και το πώς θα μεθοδευτεί το κλείσιμο των κινητοποιήσεων με ένα όφελος για τους αγρότες είναι ακόμα ζητούμενο. Η κυβέρνηση αναμένει την κόπωση και καλεί γενικώς σε διάλογο.

 

Η απουσία στρατηγικής από την πλευρά των αγροτών είναι κραυγαλέα. Η τακτική “δεν συνομιλούμε αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό” οδηγεί σε αδιέξοδο και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποσύρει το ασφαλιστικό και οι αγρότες αρνούμενοι να λάβουν μέρος σε ένα διάλογο δεν μπορούν να φύγουν από τα μπλόκα παίρνοντας, έστω, μια δυο θετικές ρυθμίσεις από όσα αρχικά είχαν ανακοινωθεί και το κυριότερο μια υπόσχεση για μια λογική αντιμετώπιση στο νέο φορολογικό που ετοιμάζεται. Να σημειωθεί ότι το μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες δεν είναι το ασφαλιστικό αλλά το φορολογικό.

Η στρατηγική που συνεχίζουν να ακολουθούν οι αρχηγοί των αγροτικών μπλόκων, οδηγεί σε τεράστια ήττα των αγροτών σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Με τη δήθεν σκληρή στάση “δεν συμμετέχω σε κανένα διάλογο” θα οδηγηθούν σε σταδιακή αποχώρηση από τα μπλόκα, όπως αυτό του Ασπροχώματος. Γιατί καλά τα παχιά λόγια και οι ψευτομαγκιές, αλλά όταν δεν έχεις πλαίσιο και στρατηγική με βάση την πραγματικότητα, αργά ή γρήγορα… εξαφανίζεσαι. Το σημαντικότερο, μέσω της ήττας διά της διολισθήσεως ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για σκληρή επιβάρυνση στο φορολογικό μιας και δεν θα υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα αντίδρασης.

Η στρατηγική του ΚΚΕ, που ελέγχει το περίφημο μπλόκο της Νίκαιας και πίσω από αυτό συντάσσονται μια σειρά από άλλα μικρότερα, έχει κατά βάση ευρύτερους πολιτικούς στόχους οι οποίοι δεν έχουν και πολύ μεγάλη σχέση με την υπεράσπιση των αγροτών και του εισοδήματός τους. Η ανατροπή του καπιταλισμού, η έξοδος από την Ε.Ε. και άλλα πολλά είναι ενδιαφέροντα θέματα για πολιτική συζήτηση, αλλά δεν ξέρουμε πόσο έχουν σχέση με την επίγεια πραγματικότητα. Εχουν ένα ενδιαφέρον περίπου θεολογικό, όπως η κατάκτηση του Παραδείσου στην άλλη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να είναι αντικείμενο μπλόκων δρόμων. Επιπρόσθετα στα ειδικά ζητήματα οι προτάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό είναι γενναιόδωρες μεν για τους αγρότες, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα στην οποία κινείται η χώρα.

Οι αγρότες θα πρέπει τις επόμενες ώρες να επιδιώξουν την εκκίνηση ενός διαλόγου με την κυβέρνηση. Στο τραπέζι να τεθούν ρεαλιστικά ζητήματα και να επιδιωχθεί μια συμφωνία σε ασφαλιστικό και φορολογικό που θα κινείται στα πλαίσια της λογικής. Η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο. Η βάση συζήτησης για τους αγρότες σε φορολογικό και ασφαλιστικό είναι η εφαρμογή, και εδώ, αυτών που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε, αυτό είναι το μοντέλο το οποίο θα πρέπει να προσεγγίσουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι κανένας δεν θέλει να επιβαρυνθεί με νέες εισφορές και φόρους, γνωρίζουμε ότι υπήρξε πολιτική εξαπάτηση των αγροτών από διάφορους που τα προηγούμενα χρόνια καβάλαγαν τρακτέρ και υπόσχονταν επίγειους παραδείσους, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η χώρα κρέμεται από μια κλωστή. Η επιπρόσθετη επιβάρυνση της οικονομίας με αποκλεισμούς μόνο δεινά θα επιφέρει και όταν καταρρεύσουν τα πάντα γύρω, δεν πρόκειται κανένας να διασωθεί.

 

panagopg@gmail.com