Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 21:26

Ευκαιριακές προσεγγίσεις

Το θέμα της λειτουργίας του στρατοπέδου της Καλαμάτας ξανά στην επικαιρότητα. Στα ξαφνικά και λίγο στο ξεκάρφωτο ο υπουργός ανακοίνωσε μέσα στη Βουλή ότι το στρατόπεδο δεν χρειάζεται μιας και επί της ουσίας φυλάει το γραφείο του Σαμαρά! Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται κανείς να προσθέσει τίποτα άλλο εκτός από το να θαυμάσει επιχειρήματα!!!

Ενα στρατόπεδο ανοίγει ή κλείνει με βάση το αν από την περιοχή κατάγεται ή όχι ένας ισχυρός πολιτικός παράγοντας. Δεν γνωρίζουμε αν ο υπουργός επιμείνει στην άποψή του για κλείσιμο του στρατοπέδου της Καλαμάτας. Ενδέχεται να το είπε για να... καταδικάσει το ρουσφέτι του παρελθόντος και να εγγράψει ένα καινούργιο στο παρόν. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνεται με τόσο πρόχειρο και ευκαιριακό τρόπο η προσέγγιση τόσο σημαντικών θεμάτων.

 

Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των στρατιωτικών μονάδων της χώρας είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία. Εχουν εκπονηθεί μελέτες και σχέδια, έχουν γίνει κινήσεις για συγχωνεύσεις οι οποίες έχουν αποδώσει πενιχρά αποτελέσματα. Το μάζεμα των στρατιωτικών μονάδων το επιβάλλει η μείωση των στρατεύσιμων αλλά και η νέα δομή του στρατού. Παρά ταύτα το αυτονόητο σε μια χώρα που βλέπει το Δημόσιο ως μοναδικό επενδυτή, δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ολο και κάποιος παράγοντας θα βρεθεί που θα προτάξει τα στήθη του για να μην κλείσει το αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο. Και το μεγάλο ζήτημα είναι ακριβώς αυτό. Να σταματήσουν οι ανάγκες του στρατού να προσδιορίζονται με το τι βολεύει τους στρατηγούς και τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.