Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 19:58

Η τουριστική άνοιξη της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η τουριστική άνοιξη της Μεσσηνίας

 

Πέρυσι ήρθαν εκδρομή στην Καλαμάτα 15.000 μαθητές και φέτος αναμένονται περισσότεροι, δήλωσε η αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Παναγιώτα Ντίντα, τονίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες των επιχειρηματιών και του δήμου για την καθιέρωση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ως προορισμού για σχολικές εκδρομές.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο “μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στη δημιουργία θεματικών βίντεο από μαθητές σχολείων της Καλαμάτας” που ανέβασε ο δήμος στο YouTube και στο Facebook αλλά και “στους ξενοδόχους της περιοχής που πρόσφεραν ανταγωνιστικά πακέτα διαμονής”.

Αναμφισβήτητα όμως και πέρα από τις αιτίες που επεσήμανε η αντιδήμαρχος, η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Α7 έχει αρχίσει να αποδίδει τουριστικούς καρπούς για τη Μεσσηνία, αφού την έφερε κοντά όχι μόνο στην Αττική αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η παράδοση εντός των επόμενων 30 ημερών της Ιόνιας, της Ολυμπίας και της σήραγγας των Τεμπών θα φέρει τη Μεσσηνία ακόμα κοντύτερα στην Ηπειρο και τη Μακεδονία. Τα οφέλη θα ήταν μεγαλύτερα αν είχε κατασκευαστεί και το νότιο τμήμα του Δυτικού Αξονα από την Πάτρα έως την Τσακώνα. Ακόμα όμως και με μισή την Ολυμπία Οδό αναμένεται τα επόμενα χρόνια να έρθουν στη Μεσσηνία επισκέπτες από περιοχές, που στο παρελθόν όταν άκουγαν το χρόνο ταξιδιού κινούσαν για… άλλες πολιτείες. 

Ετσι και αλλιώς οι δρόμοι δεν θα φέρουν μόνο επισκέπτες στη Μεσσηνία. Θα στείλουν και Μεσσήνιους σε άλλες περιοχές που μέχρι τώρα πήγαιναν με δυσκολία. Για παράδειγμα: Το ταξίδι Καλαμάτα - Γιάννενα θα μειωθεί τόσο πολύ που τα Γιάννενα και το Μέτσοβο μπορούν να γίνουν προορισμός Σαββατοκύριακου για τους Μεσσήνιους. Την ίδια ώρα όμως θα ανακαλύψουν τον προορισμό της Μεσσηνίας χιλιάδες Ηπειρώτες, που μέχρι τώρα περνούσαν μόνο από τη Βόρεια Πελοπόννησο για να πάνε στην Αττική. 

Σε κάθε περίπτωση η “τουριστική άνοιξη” της Μεσσηνίας που ξεκίνησε με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και τη λειτουργία της Costa Navarino δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν επιχειρηματίες και τοπικοί άρχοντες δεν συνειδητοποιήσουν εγκαίρως πως δεν αρκούν μερικά βίντεο στο YouTube  και φθηνά πακέτα διαμονής για να γίνει ο νομός ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός. Η Μεσσηνία χρειάζεται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που θα φέρουν χιλιάδες επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και θα βοηθήσουν τις μικρότερες τουριστικές μονάδες να πάρουν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι από τη νέα πίτα που θα δημιουργηθεί. Κυρίως όμως η Μεσσηνία δεν πρέπει να επαναπαυθεί στις δάφνες των προσωρινών τουριστικών επιτυχιών και να αρχίσει τα πανηγύρια, αντί να συνεχίσει πιο έντονα την προσπάθεια για να καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας για την καθιέρωση είναι μαραθώνιος και όχι δρόμος ταχύτητας. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 18:32

NEWSLETTER